Kan ett ökat kapital rädda sjukvården?

Tidigt i våras fruktade man att vården sommaren 2017 skulle bli tuffare än vanligt - personalbristen öka och vårdplatserna bli färre. Och så blev det. Hösten närmade sig och personalbristen slog rekord, väntetiderna likaså. Nu är vintern här och som vi tidigare upplevt är jul- och nyårshelgerna alltid extra kaotiska. De som främst drabbats är förlossningsvården, operation, psykiatrin och cancerpatienter. Tusentals operationstider har flyttats fram och ställts in – en fullkomlig katastrof. 


Kön till barnoperationer i Stockholm har ökat med 60 procent på ett år, skriver Svenska Dagbladet och uppvisar statistik från Karolinska Universitetssjukhuset på antalet barn i operationsköer:

694 barn har väntat under 90 dagar på en operation.

734 barn har väntat i över 90 dagar på en operation.


För att förbättra läget säger Karolinska att man prioriterar de sjukaste patienterna och skickar en del av barnen till Linköping eller Uppsala. För att förtydliga gäller problemet inte enbart Karolinska utan sjukvården i hela Stockholmsregionen. Alliansen i Stockholm har nu reagerat och vill lösa problemet med att addera ytterligare 500 miljoner kronor till den redan fastställda budgeten på 60 miljarder för sjukvården 2018.

160 miljoner av dessa ska gå till husläkarmottagningarna och resterande 340 miljoner för att minska köerna till behandlingar och operationer. Förhoppningen är också att bättre förberedelser ska minska de just tidigare kaosartade jul- och nyårshelgerna.


Huruvida kapitalet kommet att minska köerna och öka personalstyrkan återstår att se men förhoppningarna är stora.

184067 IG1

60 000 produkter för laboratorier

Artikel Johan Jönsson startade UGAB år 2000. UGAB är tekniskt ledande inom energieffektiv skyddsventilation för laboratorier, medicinteknik och industri och har hela 60 000 produktalternativ att erbjuda...
184062 GK2

Smyckeskonstnären i Tyresö

Artikel För 35 år sedan träffade Bo Ekström kärleken Veronika. Hon hade de häftigaste ringar och armband som Bo någonsin hade sett - tillverkade av hennes morbror Kaj. De var gjorda av äldre silverbestick....
Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Marre1_webb

Mästerfrisören Marre

Har aldrig en dålig dag

 _Bild 15

Persisk Mat

Följ med på vägen till det persiska köket

Arkiv