Kan ett ökat kapital rädda sjukvården?

Tidigt i våras fruktade man att vården sommaren 2017 skulle bli tuffare än vanligt - personalbristen öka och vårdplatserna bli färre. Och så blev det. Hösten närmade sig och personalbristen slog rekord, väntetiderna likaså. Nu är vintern här och som vi tidigare upplevt är jul- och nyårshelgerna alltid extra kaotiska. De som främst drabbats är förlossningsvården, operation, psykiatrin och cancerpatienter. Tusentals operationstider har flyttats fram och ställts in – en fullkomlig katastrof. 


Kön till barnoperationer i Stockholm har ökat med 60 procent på ett år, skriver Svenska Dagbladet och uppvisar statistik från Karolinska Universitetssjukhuset på antalet barn i operationsköer:

694 barn har väntat under 90 dagar på en operation.

734 barn har väntat i över 90 dagar på en operation.


För att förbättra läget säger Karolinska att man prioriterar de sjukaste patienterna och skickar en del av barnen till Linköping eller Uppsala. För att förtydliga gäller problemet inte enbart Karolinska utan sjukvården i hela Stockholmsregionen. Alliansen i Stockholm har nu reagerat och vill lösa problemet med att addera ytterligare 500 miljoner kronor till den redan fastställda budgeten på 60 miljarder för sjukvården 2018.

160 miljoner av dessa ska gå till husläkarmottagningarna och resterande 340 miljoner för att minska köerna till behandlingar och operationer. Förhoppningen är också att bättre förberedelser ska minska de just tidigare kaosartade jul- och nyårshelgerna.


Huruvida kapitalet kommet att minska köerna och öka personalstyrkan återstår att se men förhoppningarna är stora.

 

JP Store – ett mecka för DJ:s

Artikel Få butiker inom musikbranschen är lika nischade och har samma samlade kompetens som JP Store i centrala Göteborg. Här kan du få hjälp med det du behöver veta om DJ-utrustning, ljus- och studioteknik.
182110 GG1

Glas med gamla anor och fönster för framtiden

Artikel I fjol firade Gustafssons Glasmästeri i Oskarshamn 75 år. 2007 slogs företaget ihop med Klämman Plåtslageri och verksamhetens huvudsysslor är bland annat plåtarbeten, solskydd, inglasningar och...
DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

Welcome Webb3

Welcome App

Digitaliserad integration

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv