Kan ett ökat kapital rädda sjukvården?

Tidigt i våras fruktade man att vården sommaren 2017 skulle bli tuffare än vanligt - personalbristen öka och vårdplatserna bli färre. Och så blev det. Hösten närmade sig och personalbristen slog rekord, väntetiderna likaså. Nu är vintern här och som vi tidigare upplevt är jul- och nyårshelgerna alltid extra kaotiska. De som främst drabbats är förlossningsvården, operation, psykiatrin och cancerpatienter. Tusentals operationstider har flyttats fram och ställts in – en fullkomlig katastrof. 


Kön till barnoperationer i Stockholm har ökat med 60 procent på ett år, skriver Svenska Dagbladet och uppvisar statistik från Karolinska Universitetssjukhuset på antalet barn i operationsköer:

694 barn har väntat under 90 dagar på en operation.

734 barn har väntat i över 90 dagar på en operation.


För att förbättra läget säger Karolinska att man prioriterar de sjukaste patienterna och skickar en del av barnen till Linköping eller Uppsala. För att förtydliga gäller problemet inte enbart Karolinska utan sjukvården i hela Stockholmsregionen. Alliansen i Stockholm har nu reagerat och vill lösa problemet med att addera ytterligare 500 miljoner kronor till den redan fastställda budgeten på 60 miljarder för sjukvården 2018.

160 miljoner av dessa ska gå till husläkarmottagningarna och resterande 340 miljoner för att minska köerna till behandlingar och operationer. Förhoppningen är också att bättre förberedelser ska minska de just tidigare kaosartade jul- och nyårshelgerna.


Huruvida kapitalet kommet att minska köerna och öka personalstyrkan återstår att se men förhoppningarna är stora.

181036 T3

Personlig assistans på dina villkor

Artikel I ett demokratiskt samhälle har alla människor, oavsett förutsättningar, rätt till en tillvaro formad av inflytande och självständighet. Skånebaserade Tindra personlig assistans är företaget...
181041 KF1

Kola och fudge – tillverkade med extra mycket kärlek

Artikel Kolafabriken i Bräkne-Hoby är Sveriges första tillverkare av fudge – härligt mjuka och i många smaker. Det som för Pia Jaarnek och hennes make började som en hobby mynnade senare ut i ett eget...
Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

_Anette2

Stockholms affärsänglar

Investerar i unga, innovativa företag

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Arkiv