Kan ett ökat kapital rädda sjukvården?

Tidigt i våras fruktade man att vården sommaren 2017 skulle bli tuffare än vanligt - personalbristen öka och vårdplatserna bli färre. Och så blev det. Hösten närmade sig och personalbristen slog rekord, väntetiderna likaså. Nu är vintern här och som vi tidigare upplevt är jul- och nyårshelgerna alltid extra kaotiska. De som främst drabbats är förlossningsvården, operation, psykiatrin och cancerpatienter. Tusentals operationstider har flyttats fram och ställts in – en fullkomlig katastrof. 


Kön till barnoperationer i Stockholm har ökat med 60 procent på ett år, skriver Svenska Dagbladet och uppvisar statistik från Karolinska Universitetssjukhuset på antalet barn i operationsköer:

694 barn har väntat under 90 dagar på en operation.

734 barn har väntat i över 90 dagar på en operation.


För att förbättra läget säger Karolinska att man prioriterar de sjukaste patienterna och skickar en del av barnen till Linköping eller Uppsala. För att förtydliga gäller problemet inte enbart Karolinska utan sjukvården i hela Stockholmsregionen. Alliansen i Stockholm har nu reagerat och vill lösa problemet med att addera ytterligare 500 miljoner kronor till den redan fastställda budgeten på 60 miljarder för sjukvården 2018.

160 miljoner av dessa ska gå till husläkarmottagningarna och resterande 340 miljoner för att minska köerna till behandlingar och operationer. Förhoppningen är också att bättre förberedelser ska minska de just tidigare kaosartade jul- och nyårshelgerna.


Huruvida kapitalet kommet att minska köerna och öka personalstyrkan återstår att se men förhoppningarna är stora.

186014 PS1

Nystartad skola med inkludering och trygghet i fokus

Artikel På Palmbladsskolan i Uppsala råder härlig och inspirerande nybyggaranda hos både ledning, lärare och elever. Som en av Sveriges första skolor deltar man i ett forskningslett projekt rörande hur...
186057 ENF1

Skönhetssajterna Eleven och Nordicfeel – när vi två blir en

Artikel Pernilla Barkman är VD för den spännande sammanslagningen mellan skönhetssajterna Eleven och Nordicfeel: ”Båda varumärkena kommer att leva vidare som innan”.
Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Marre1_webb

Mästerfrisören Marre

Har aldrig en dålig dag

 _Bild 15

Persisk Mat

Följ med på vägen till det persiska köket

Arkiv