Det är dags att omdefiniera begreppet ”gröna vågen” i trafiken

Antalet nyregistrerade bilar ökar i Sverige, det visar statistik från SCB. Till exempel ökade antalet nyregistrerade bilar under januari 2017 med 7,4 procent jämfört med samma månad året innan. Intressant är dock att antalet elbilar nästan fördubblades och antalet laddhybrider nästintill sexdubblades under samma period. I början av 2017 fanns drygt 29 300 laddbara fordon i Sverige, en siffra som växer hela tiden. Om detta är en trend som kommer att fortsätta är svårt att säga, men siffrorna är helt klart fascinerande och visar på ett utbrett intresse för utfasningen av fossildrivna fordon. Det är därför hög tid att omdefiniera begreppet ”gröna vågen”(att ha flyt med trafikljusen när man kör) i trafiken.

Något som däremot går att fastslå är att ett temanummer om motor och transport inte längre är lika bensin- och dieseltankat som tidigare. När även klassiskt skolade bilmekaniker pratar vördnadsfullt om miljöcertifieringar och rutinerade trafiklärare utbildar i ecodriving vet man att attityden inom branschen har förändrats. Med all rätt. För i en tid då världens mäktigaste man i stort sätt förnekar växthuseffekten och alla de klimatförändringar som människan på egen hand skapat, känns det extra viktigt att dra sitt miljömärkta strå till stacken.


Det känns helt klart roligt att vi i detta nummer lyckats samla många olika eldsjälar inom varierande verksamheter, som på sina egna sätt och individuella förutsättningar värnar om klimatet och strävar efter en hållbar framtid. Alltifrån ett miljömärkt budbilsbolag till en klimatkompenserande trafikskola. Bland annat har vi besökt Sveriges mest hållbara elbolag, Godel, vars affärsmodell är helt unik. Sedan starten för tolv år sedan har företaget årligen skänkt sin vinst till välgörenhet och hittills kommit upp i 45 miljoner kronor. Dessutom är all el som företaget säljer märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval – Sveriges enda oberoende miljömärkning av elenergi.


Ett annat uppslag handlar om bildelning, ett växande alternativ till det egna bilägandet som enligt bildelningsföretagen själva är ett väldigt miljövänligt sätt att köra bil på. Speciellt om man väljer en elbil. Tänk dig en framtid där vi kör energisnåla elbilar, som vi delar med andra, och som endast tar sig fram med hjälp av miljömärkt el. För tack vare kombinationen av fler elbilar, fler bildelningsföretag som erbjuder elbilar samt fler elbolag som erbjuder bra miljömärkt el för driften av dessa, kan denna önskedröm inom en snar framtid faktiskt förverkligas.


Gustaf Andersson

Redaktör

172059 BS1

Gör dig och ditt företag synligt

Artikel Bålsta Original AB tillverkar och säljer alla sorters skyltar och displayer för bland annat mässor, butiker och utställningar. Få företag i branschen kan tävla med dem när det gäller hög kvalitet...
174017 VMR1

För enklaste tänkbara redovisning

Artikel Redovisning, lönehantering och momsberäkningar ingår i att driva eget företag men är sällan det man tycker bäst om. Det löser Marcus Strömberg och hans medarbetare på VM Redovisning.
DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

Träning_puff_webb

Kom i form – vid en sten

Fem enkla övningar för en finare figur.

DSC_7374_webb_puff

Går mot strömmen

All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

Arkiv