175063 AN2175063 AN3

Med språket i fokus

Alla Nationers Fria Skola är en grundskola i Vårberg där man finner hela 32 nationaliteter bland eleverna. Skolan har speciellt fokus på språk.

År 2000 grundades skolan av Naged Ahmed som en ideell förening, vilket betyder att alla pengar som kommer in via exempelvis skolpengen ska komma eleverna till nytta. Nageds tanke var att vrksamheten skulle vara inkluderande och ha stort fokus på språkutveckling, då han vet att det är nyckeln till framgång. Han fann en likasinnad i rektorn Jan Hederoth, som nu arbetat på skolan i fem år.


– Språk är A och O. Varje morgon inleds med en halvtimmes läsning och är baserad på var eleven befinner sig i sin utveckling vad gäller kunskaper i svenska, säger Jan.


Språket är ett sätt att inkludera och engagera eleverna i samhället. Men att läsa svenska i skolan är bara ett första steg. Jan ser även till att eleverna får göra utflykter till exempelvis muséer eller ut i naturen; allt för att språket ska bli levande och tillämpad i verkligheten. 


175063 AN1


Skolan har även tagit kontakt med idrottsföreningar som Brommapojkarna och IFK Stockholm för att eleverna inte direkt efter skolan ska hem och därmed lämna svenskan.


– Barn som umgås med kompisar på fritiden lär sig svenska fort. Dessutom har många barn tråkigt när livet enbart består av hemmet och skolan. De behöver tid med andra barn och ungdomar för att utvecklas både språkligt och kulturellt.


Trygghet, respekt och glädje är skolans ledord. Man arbetar för att skapa en lugn och trivsam miljö, som är särskilt viktig då många elever kommer från krigsdrabbade områden. Och när respekt och trygghet finns, kommer glädjen ofta av sig själv. 

Läs mer...

2017-10-06 11:15

175019 NS1

Brobygge pågår!

Artikel Med hjälp av en rad strukturerade insatser samt en orubblig tro på alla elevers förmåga har Nygårdsskolan utvecklats till ett populärt skolval i Linköping. Satsningen på relationer, ökad lärartäthet och...
174072 2P3

Back to Basic med kärleksfull twist

Artikel Efter 15 års hårt arbete med livsstilsbutiken 2Plan kunde Åsa Söderlund i fjol äntligen lansera det egna varumärket Cashe. Idén till Cashe föddes ur viljan att göra något gott för världen och för andra...

  Faktaruta

  • Alla Nationers Fria Skola
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
   Vårholmsbackarna 100
   127 44 Skärholmen
  • Telefon: 08-464 93 85
  Träning_puff_webb

  Kom i form – vid en sten

  Fem enkla övningar för en finare figur.

  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  DSC_7374_webb_puff

  Går mot strömmen

  All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

  Arkiv