171109 AB171109 AB1

Skickliga arborister växer inte på träd

Har du ett stort träd som står oroväckande nära huset, som du misstänker är ruttet och riskerar att falla? Arboteket i Linköping rätar ut dina trädfrågetecken och finner den lösning som är bäst för både dig och ditt träd.

För att kalla sig arborist räcker det inte med att bara kunna fälla ett träd. Det menar Anneli Lewis Skoglund, en av åtta arborister på Arboteket i Linköping.


– Det som utmärker en arborist är att vi förstår trädens biologi, som sjukdomar och svampar, och kan bedöma riskträd på ett bra sätt. Vi har även kunskapen om hur man klättrar och beskär eller tar ner träd som står på väldigt svåra ställen, berättar hon.


Det kan till exempel handla om stora träd som står mitt bland gravarna på en kyrkogård, eller ett träd som står tätt mellan två hus. För att ta ner ett sådant träd krävs att någon klättrar upp i det och tar ner det bit för bit, förklarar Anneli.


– Avancerad trädfällning och beskärning är vår specialitet. På vår hemsida har vi några filmer på hur det kan gå till, tipsar hon.


Arboteket hjälper privatpersoner, kommuner, kyrkogårdsförvaltningar och företag, och även om deras verksamhet är koncentrerad till Östergötland utför de uppdrag runt om i hela landet. Företaget har dock mycket mer än trädfällning på sin repertoar. Till exempel har Arboteket ett specialbyggt risekipage som effektivt kan transportera bort träd och ris och även instrument för att mäta rötspridningen i träd.


171109 AB0


– Vår styrka är att vi kan erbjuda kunderna en bra helhetslösning. Det vill säga, göra en besiktning och även utföra åtgärderna. Från fällning och beskärning till borttransport och stubbfräsning.


När det handlar om beskärning berättar Anneli att de ofta får agera som medlare mellan trädet och dess ägare. Det kan till exempel handla om ett träd som ägaren vill ha kvar, samtidigt som personen inte vill att det ska skugga tomten för mycket.


– Då är vår kunskap viktig för att både trädet och dess ägare ska bli nöjda och leva i harmoni många år framöver, säger Anneli.


Flera av medarbetarna har studerat tillsammans på Sveriges enda arboristutbildning i Skåne, och känslan på företaget är familjär. Anneli beskriver dem som ett glatt gäng som gillar att arbeta och lösa problem ihop. Efter att ha varit verksamma i fyra års tid, och med en stadigt växande kundkrets, börjar man nu fundera på att expandera verksamheten.


– Nu har vi nått en storlek som gör att vi inte kan växa så mycket mer här i Linköping. Det kanske är dags att sprida ut oss lite och starta en ny filial någonstans i Sverige, säger Anneli.

Läs mer...

2017-02-08 11:45

183025 LB3

Lecu Bygg AB i Uppsala är det lilla byggföretaget som tar sig an stora uppgifter.

Artikel Den samlade kompetensen och erfarenheten är stor, likaså kontaktnätet med kompletterande hantverkare. Kvalitet och noggrannhet gäller oavsett uppdrag.
183023 BD1

Stilsäkert – med Bentzer Design AB

Artikel Bentzer Design AB är en inredningsbyrå i Nacka, Stockholm, som vänder sig till både privatpersoner och företag som önskar renovera eller skapa en mer inspirerande och trivsam miljö. Vare sig det är hemma,...
  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  Arkiv