183042 ÅB1

Hantverksbageri i Kareby bakar stressfria bröd!

Bra Bröd. Vad är bra bröd? Det är frågan som Åsa Håkansson passionerat vill avhandla med alla brödkonsumenter hon kan nå ut till. Brödets betydelse för vår hälsa och för moder jord.

Efter 11 år som programmerare och tre barnafödslar valde Åsa Håkansson i Kareby att lämna tryggheten och satsa på den där drömmen hon burit i sina tankar under så många år. Det resulterade i Åsas bageri. En nu åtta år lång verksamhet och erfarenhet, där kunskapen om bröd, brödets ingredienser och dess påverkan på vår hälsa samt den miljömässiga påverkan bara vuxit sig större.


– Vi bakar bra bröd, säger Åsa. Utan tillsatser. Miljösmart bröd. Bröd som ger oss näring och energi, samtidigt som vi ska hålla oss mätta. Bröd som är bakat med så få ingredienser som möjligt. Enbart ekologiska. Det enda gluten brödet innehåller är det som bildas när vi blandar vatten och mjöl. Tyvärr tror många att bröd inte är så nyttigt att äta, och de har rätt. Om man äter snabbjäst bröd bakat på dåligt mjöl, för det går inte att göra guld av skit. Ett riktigt bröd, bakat på surdeg och bra mjöl är en jättebra källa till energi och näring. Och GOTT! Tid ger smak.


183042 ÅB2


Åsas syn på bröd har förändrats sen den dag hon började baka. Hon har hämtat mycket lärdom från Sébastien Boudet, en av Sveriges främsta surdegsexperter.  


– Jag eftersträvar att alla ingredienser ska vara närproducerade, berättar Åsa. Mjölet köper jag från två oberoende kvarnar. Mjölet är ekologiskt, liksom mjölken, smöret, råsockret och saltet. Den enda jäskraft vi behöver är surdeg, men i vissa bakverk använder vi ekologisk jäst.  På bageriet vill vi baka bröd som får ta tid. Det ska få jäsa i lugn och ro. Ett surdegsbröd som du köper i en matvarubutik är något helt annat än det surdegsbröd du köper här. Mitt bröd ska heller inte påverka miljön i form av hur spannmålet odlas eller hur det behandlas efter att bonden lämnat det ifrån sig.  


Mångfalden vad gäller brödsortimentet är viktig för Åsa. Att hitta nya och innovativa sätt att baka. Eller återuppliva gamla tekniker eller spannmål, som exempelvis enkornsmjölet. På bagerihyllan finns även skorpor, bullar och några olika sorters kakor. Bakade efter samma principer vad gäller miljöomsorg som brödet.  


183042 ÅB3


– I butiken finns också ett noga utvalt sortiment av små övriga produkter, bland annat chilisåser från Lagritos och Skånsk Chili samt choklad från Malmö Chokladfabrik med mera. Allt stämmer överens med vad Åsas bageri står för. Ekologiskt och bra val. 


För att hitta hit kör du från Kungälv, gamla E6 mot Kode. Vid Tempo i Kareby tar du höger mot Diseröd. Efter 800 meter ser du tre industribyggnader på höger sidan. I den röda finns bageriet. För den som är ute och kör med motorcykeln eller för er som är ute på långpass med cykelklubben känns Åsas bageri som ett ultimat ställe att stanna för att fylla på depåerna. Vägarna är otroligt fina i området. 


Vi frågar Åsa hur visionen ser ut för framtiden. Hon menar:


– När man har börjat baka på det här sättet så går det inte att backa. Vi har bara en jord och det här förhållningssättet jag har – det har blivit något större för mig än bara brödbak. 

2018-05-02
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies