183072 BD7183072 BD3183072 BD1183072 BD5

Den svenska savannen – Borås Djurpark

Borås Djurpark öppnade 1962. Det första djuret i parken var lejonet Simba. Djurparkens grundare körde bil hem från Afrika till Borås med Simba som passagerare. Han öppnade djurparken i skogen kring sitt eget hem. Flera resor till Afrika innebar fler afrikanska djur hem till Borås.

När tillströmningen av gäster blev för stor gick kommunen in, och tillsammans öppnade de Borås Djurpark.  Djurparken blev omnämnd som ”Sveriges första Afrika”. Än idag har djurparken en tydlig afrikansk inriktning. Grundtanken har sedan starten varit att bevara djurens naturliga beteenden, med samgång av olika djurarter på samma yta. Djurparken var först i Europa med att skapa denna typ av samgång. Idag går åtta arter på samma ”savann”.


Parken är den enda djurpark i Sverige som kan uppvisa den afrikanska elefanten. Här finns även lejon, giraffer, geparder, kafferbufflar, zebror, tigrar, noshörningar samt schimpanser, och andra afrikanska arter.


I den nordiska delen av parken finns bland många andra nordiska djur; älg, brunbjörn, järv, lodjur och varg. Djurparken är byggd så att den tar tillvara den naturliga terrängen och besökaren ges möjlighet att se djuren på nära håll. Barnens Zoo är den del av parken där du ges möjlighet att klappa djuren. I parken finns 65 olika djurarter och cirka 600 djur, vilket gör den till en av Sveriges största djurparker.


183072 BD6


– Visionen är att vara en äkta och genuin djurpark, anpassad för alla, även om barnfamiljer är den stora målgruppen, berättar Jennie Erlén, marknadschef för Borås Djurpark. Vi har närheten till city. Vi har en egen camping. Sveriges största city-camping med 70 stugor, vandrarhem och campingplatser. Vi arbetar med ständiga förbättringar inom gästvänlighet och bemötande med en vision om att vara det självklara resmålet för Sveriges barnfamiljer. För att göra parken mer tillgänglig har vi bland annat byggt en häftig gångbro från vår huvudentré, anpassad både för rullstol och barnvagnar. Den är 350 meter lång, 20 m på högsta punkten och leder direkt upp till vår afrikanska savann.


När du löser inträde till djurparken bidrar du till parkens bevarande-projekt. Viktiga internationella samarbeten för att förhindra utrotning av hotade arter samt påverka förutsättningar och miljö för djurarters fortlevnad. Det finns även en fond till vilken du kan donera medel.


Jennie berättar om två stora satsningar som startades förra året och fortsatt pågår; Simbaland vars syfte är lärande genom lek.


183072 BD4


– Genom familjekonceptet Simbaland vill vi göra upplevelsen på djurparken ännu roligare för barn. Vi vill uppmuntra till viljan att lära, om både djur och natur. Barnen får träffa Simba och hans vänner, ett lite kramvänligare ”lejon”, berättar Jennie med ett leende. Här finns en stor tematiserad lekplats och en scen där Simba och hans vänner uppträder. I Simbaland finns även årets stora nyhet: en spännande vattenpark där det kan behövas både badkläder och regnkläder.


För de lite äldre barnen finns Simbas Äventyr, geocaching live. Barnen går ut på promenad för att lösa en rad olika uppdrag och samla virtuella guldmynt som gömmer sig överallt i djurparken. De skattjägare som lyckas hitta alla belönas med en överraskning. Zooliv, är en annan unik upplevelse. Genom Zooliv får besökare testa på hur det är att vara djurvårdare i parken.


– Ni får följa med bakom kulisserna och testa på att jobba som djurvårdare, förklarar Jennie. Det kan handla om att mocka hos elefanterna eller mata vissa djur. En fantastisk upplevelse man kan dela med sin familj eller sina kompisar. I stort sett kan vi skräddarsy denna upplevelse. Vi anpassar aktiviteterna utifrån ålder och storlek på grupp. I samma anda driver vi Simbaskolan – förskolebarn från närområdet kommer till oss en gång i veckan för att lära sig om djuren. Vi handleder också elever som går gymnasieutbildning inom naturbruk och djurvård. Vi jobbar stort och brett för att erbjuda kunskap och förståelse för djur och natur.


183072 BD2


Letar man efter ett annorlunda och unikt möte kan man som företag boka sin konferens på Borås Djurpark. Närheten till staden och parkens unika miljö lockar många konferensdeltagare. Utanför lokalens fönster passerar björnar och vargar. I en annan lokal kan man konferera med schimpanserna utanför fönstret. En komplett mötesdag inkl. vilda möten med djuren, skräddarsydda aktiviteter och lunch/middag i en unik miljö.Jennie utstrålar engagemang, passion och stolthet över djurparken och vad som idag sker. Hon berättar vidare att parken har fått godkänt att utöka med 15 hektar, ett område de har stora planer på att utveckla – för att bli en ännu attraktivare destination i Västsverige.


– Vi har fortsatt spännande och stora visioner, hälsar Jennie.

Läs mer...

2018-05-10 16:15

193001 KF7

Ett kök med ett stort och vilt hjärta

Artikel KingFisher i Mariestad är en modern och trendinkännande viltrestaurang med tentaklerna ut i världen. Smakerna är hämtade från det svenska, franska, italienska och amerikanska köket. Men även andra delar...
192023 BB3

”Vi är med kunderna hela livet”

Artikel En blombukett som betyder. Till ett tillfälle som betyder. Födsel, födelsedag, bröllop och begravning. Blommor är för hela livet.

  Faktaruta

  Spår-bild

  Podcasten Spår

  Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  _Jimmy1

  Jimmy Schönning

  Njutbart hemma!

  Arkiv