175045 FS1

Ett värdegrundsarbete som genomsyrar skola och fritidshem

Flogstaskolan i Uppsala fick en ny rektor förra året, Lena Jansson. Under sitt första år fokuserade Lena bland annat på fritidshemmen där barnen spenderar trettio procent av sin tid i skolan.

Flogstaskolan i Uppsala fick en ny rektor förra året, Lena Jansson. Under sitt första år fokuserade Lena bland annat på fritidshemmen där barnen spenderar trettio procent av sin tid i skolan.


Flogstaskolan i Uppsala ligger i ett naturskönt område inte långt från Hågadalens naturreservat. Fritidshemmen utnyttjar denna närhet genom att göra utflykter i naturen ett par gånger i veckan. Utöver fri lek och utflykter arbetar de även, liksom skolan, aktivt med värdegrundsövningar med barnen. 


När Lena kom till Flogstaskolan såg hon till att lägga extra fokus kring fritidshemmets verksamhet. En kartläggning av verksamheten resulterade i mindre grupper och utökade personalstyrkan. Ett systematiskt arbete startade för att säkra en god kvalité av verksamheten utifrån läroplanens nya kursplaner gällande fritidshemmen.


175045 FS2


– Både personalen och barnen upplever att det är tryggare och lugnare med de mindre grupperna, säger Lena.


Värdegrunden är något som skolan ständigt arbetar ned. De utgår från en modell som kallas RATT - Respekt, Ansvar, Trivsel och Trygghet. Barnens lärmiljö och alla skoldagar ska präglas av trygghet där även föräldrarna ska känna sig trygga med att lämna sina barn. 


Skolan har under året arbetat med elevernas lärprocesser. Det har handlat om att göra eleverna medvetna om sin lärprocess som är ett mål i att öka elevens måluppfyllelse.


– Vi har sett att det ökar motivationen till lärandet, säger Lena.

Läs mer...

2017-10-09 13:00

184056 BW1

Garanterar sänkta energikostnader

Artikel Bewe Energiteknik förundras över hur få fastighetsägare det är som verkligen förstår hur mycket pengar det går att spara, och hur stor den miljömässiga insatsen blir, genom att göra en grundlig utredning...
184058 BON2

Sugen på kombinerad tvål och schampokaka?

Artikel Nea Of Sweden AB har funnits sedan 2003. Det har tagit nästan 15 år för Gunnar och Carina Smith – att kunna presentera en nära på komplett produkt portfölj av noggrant utprövade ekologiska produkter för...

Faktaruta

  • Flogstaskolan
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
    Flogstavägen 105
    75272 Uppsala
  • Telefon: Telefon: 018-727 54 95
Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Arkiv