171058 HB0171058 HB1171058 HB Itext

Hantverksskicklighet från Baltikum

Med rötterna stadigt i inredningsbranschen driver Heléne Hansen sedan snart två år Hansen Bygg i samarbete med sin litauiska kollega Roman. Viktiga ingredienser i framgångsreceptet är de skickliga litauiska hantverkare som arbetar i firman.

– Jag och Roman träffades av en slump då jag gjorde ett inredningsjobb på ett hotell. Jag frågade vem som hade gjort de helt fantastiska badrummen och på den vägen är det, skrattar Heléne.


Heléne är en människa med många strängar på sin lyra. Hon har haft inredningsbutik, arbetat som inredningsfotograf, drivit köksbutik samt arbetat som personal shopper på ett stort byggvaruhus.


Att nu driva byggföretag kändes inte som ett särskilt stort steg att ta.


Hansen Bygg utför i princip allt inom bygg. Altanbyggen, takomläggningar, uterum och utbyggnationer. Till exempel har man gjort om en gammal lada till byggbutik och byggt ett helt nytt garage åt ett företag som säljer släpvagnar.


– En hel del stall har det blivit också, säger Heléne som själv bor på en hästgård ett par mil utanför Uppsala.


Alldeles i närheten bor de litauiska hantverkare som arbetar i firman. Helene kan inte nog understryka deras yrkesskicklighet och pålitlighet.


– Jag vill sticka hål på de fördomar som finns mot hantverkare från de baltiska länderna. Duktigare killar får man leta efter, säger hon.


171058 HB


Heléne berättar om när de hjälpte till med renoveringen hemma hos henne.


– De hade spacklat en vägg för tapetsering som vi sedan bestämde oss för att måla, men det fick vi inte göra utan att de först spacklat om väggen. Målning kräver tydligen slätare spackling än tapetsering, ler Heléne.


Som den som ansvarar för kundkontakt och fungerar som ansiktet utåt kan hon vila i att hennes hantverkare utan undantag håller uppsatt tidsplan.


– Innan vi drar igång ett arbete kan jag ge besked om en realistisk tidsplan som så gott som alltid håller, säger hon.


Många av kunderna reagerar dessutom över hur rent det är när hantverkarna gått för dagen. Bortsett från arbetet som blivit gjort märks det inte att någon varit där, menar Heléne.


Ytterligare något som många av kunderna uppskattar är de detaljerade offerter som Hansen Bygg lämnar. Även sådant som inte ingår i totalsumman specificeras.


Det händer ibland att arbetet går fortare än väntat. Vid sådana tillfällen är det en självklarhet för Heléne att priset räknas om. Något som förvånar en hel del.


– Jag är rak och ärlig, och skulle inte få för mig att ta betalt för timmar som vi inte har jobbat, säger hon.

Läs mer...

2017-03-17 11:30

175025 TC2

Välkommen till Norrlands Hawaii!

Artikel Tranviken Beach är ett havsbad med camping på Alnö utanför Sundsvall vars långgrunda och mycket barnvänliga strand är utsedd till en av Sveriges absolut bästa sandstränder. Utöver det helt unika havsbadet...
175088 MS3

En skola i framkant

Artikel Matteusskolan är en innerstadsskola i Stockholm vars vision är att förbereda sina elever för framtiden. Detta reflekteras av skolans slogan: Kunskap är makt.

  Faktaruta

  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  Träning_puff_webb

  Kom i form – vid en sten

  Fem enkla övningar för en finare figur.

  DSC_7374_webb_puff

  Går mot strömmen

  All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

  Arkiv