183028 HIS2

Allt är uppbyggt från en enda kastrull

1999 stängdes den sista Clock-restaurangen i Sverige. Den låg i Stavsjö, vid E4:an, mellan Nyköping och Norrköping. Fastigheten köptes av familjen Carlsson som idag driver det populäraste stoppet för E4:ans motorvägsresenärer. Likväl för återkommande gäster, som inte bara är på genomfart utan har Stavsjö Krog & Kafé, samt presentbutiken, som mål för besöket.

– Stavsjö är en vacker plats. En trevlig ort att växa upp i, berättar Catrin Carlsson som är dotter i familjen och ansvarig för inredning, butik, webbutik, personalrekrytering och personalfrågor. Blir det högt tryck och många gäster rycker hon gladeligen ut i restaurangen och butiken. 


Tidigare arbetade hon på gamla Stavsjö Värdshus i cirka 9-10 år. Catrin började sedan jobba i Stockholm samtidig som familjen fick möjlighet att köpa den gamla Clock-restaurangen. Restaurangen blev ett extrajobb några år, innan hon började där på heltid. Catrin bor idag i Nyköping. 


– Vår verksamhet startade 1999. Vi stod med en liten restaurang, en matsal och en kastrull. Vi brukar skoja om det. Hur vi byggt upp allt från en kastrull. 


Hela familjen är involverad i företaget. Björn, pappa i familjen, har det övergripande ansvaret för ekonomin. Marie-Louise, mamma, har hand om den yttre miljön i form av trädgård och blomsterplanteringar. Jonas, bror till Catrin, sköter fastigheten, maskiner, myndighetskontakter och projektering av utbyggnader och tillbyggnader. De kompletterar varandra bra och skapar en solid bas av samlad kunskap, kompetens och erfarenhet. 


183028 HIS1


All mat lagas på plats i restaurangköket. Det serveras inga halvfabrikat. 


– Vi bankar till och med vår egen schnitzel, ler Catrin. Vi använder svenskt kött och svensk kyckling På menyn finns Dagens Rätt, Helgens Rätt och även á la carte. Vällagad mat med rimlig väntetid för gästerna. Allt fikabröd är hembakat. Brödet till våra smörgåsar handlar vi från ett lokalt bageri. 


Påsken 2004 såldes några inredningstuppar på en butikshylla. Intresset för tupparna var stort och det mynnade slutligen ut i en butik, som konstant utvecklas, med fullt presentutbud; inredning, leksaker, ekologiska produkter, mathantverk och mycket annat. Butiken finns också i form av en webbutik: Hemma i Stavsjö. 


– Vi värnar om närmiljön och vill att du ska ha en härlig känsla redan när du kliver ur på parkeringen. Samarbetet med exempelvis Circle K är nära och vi tar hand om omgivningen tillsammans. Föreståndaren på bensinstationen är också bördigt från samhället. Catrin fortsätter:


– Vi lägger stor vikt vid trivseln. Det ska kännas hemtrevligt, rent och snyggt. Vi serverar vällagad mat i en ombonad miljö med trevlig personal. 


Restaurangen har precis byggts ut för att möta behovet av sittplatser åt alla gäster, samt för att kunna utöka storleken på butiken. Nu återstår att färdigställa fasaden samt planteringar runt parkeringen. 


Stavsjö Krog & Kafé lämnar inga detaljer åt slumpen. Hon förkunnar:


 – Just nu har vi magnolia på toaletterna. Vi väntar bara på att de ska slå ut! 

Läs mer...

2018-05-02 13:30

186064 ALV3

Svenskt företag bäst i världen på luftvärmeväxlare

Artikel Cooling your daily life – är den slogan utifrån vilken en av Sveriges internationellt starkaste verkstadsindustrier verkar.
 

Hantverksrosteri

Artikel Grunden till ett riktigt gott kaffe ligger i kaffebönor som odlats med passion, kunskap och omsorg, för att sedan rostas, bryggas och drickas – med samma passion.

Faktaruta

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

 _Bild 15

Persisk Mat

Följ med på vägen till det persiska köket

naim 4

Superdeisgnern Naim Josefi

Skapar magi.

Arkiv