183028 HIS2

Allt är uppbyggt från en enda kastrull

1999 stängdes den sista Clock-restaurangen i Sverige. Den låg i Stavsjö, vid E4:an, mellan Nyköping och Norrköping. Fastigheten köptes av familjen Carlsson som idag driver det populäraste stoppet för E4:ans motorvägsresenärer. Likväl för återkommande gäster, som inte bara är på genomfart utan har Stavsjö Krog & Kafé, samt presentbutiken, som mål för besöket.

– Stavsjö är en vacker plats. En trevlig ort att växa upp i, berättar Catrin Carlsson som är dotter i familjen och ansvarig för inredning, butik, webbutik, personalrekrytering och personalfrågor. Blir det högt tryck och många gäster rycker hon gladeligen ut i restaurangen och butiken. 


Tidigare arbetade hon på gamla Stavsjö Värdshus i cirka 9-10 år. Catrin började sedan jobba i Stockholm samtidig som familjen fick möjlighet att köpa den gamla Clock-restaurangen. Restaurangen blev ett extrajobb några år, innan hon började där på heltid. Catrin bor idag i Nyköping. 


– Vår verksamhet startade 1999. Vi stod med en liten restaurang, en matsal och en kastrull. Vi brukar skoja om det. Hur vi byggt upp allt från en kastrull. 


Hela familjen är involverad i företaget. Björn, pappa i familjen, har det övergripande ansvaret för ekonomin. Marie-Louise, mamma, har hand om den yttre miljön i form av trädgård och blomsterplanteringar. Jonas, bror till Catrin, sköter fastigheten, maskiner, myndighetskontakter och projektering av utbyggnader och tillbyggnader. De kompletterar varandra bra och skapar en solid bas av samlad kunskap, kompetens och erfarenhet. 


183028 HIS1


All mat lagas på plats i restaurangköket. Det serveras inga halvfabrikat. 


– Vi bankar till och med vår egen schnitzel, ler Catrin. Vi använder svenskt kött och svensk kyckling På menyn finns Dagens Rätt, Helgens Rätt och även á la carte. Vällagad mat med rimlig väntetid för gästerna. Allt fikabröd är hembakat. Brödet till våra smörgåsar handlar vi från ett lokalt bageri. 


Påsken 2004 såldes några inredningstuppar på en butikshylla. Intresset för tupparna var stort och det mynnade slutligen ut i en butik, som konstant utvecklas, med fullt presentutbud; inredning, leksaker, ekologiska produkter, mathantverk och mycket annat. Butiken finns också i form av en webbutik: Hemma i Stavsjö. 


– Vi värnar om närmiljön och vill att du ska ha en härlig känsla redan när du kliver ur på parkeringen. Samarbetet med exempelvis Circle K är nära och vi tar hand om omgivningen tillsammans. Föreståndaren på bensinstationen är också bördigt från samhället. Catrin fortsätter:


– Vi lägger stor vikt vid trivseln. Det ska kännas hemtrevligt, rent och snyggt. Vi serverar vällagad mat i en ombonad miljö med trevlig personal. 


Restaurangen har precis byggts ut för att möta behovet av sittplatser åt alla gäster, samt för att kunna utöka storleken på butiken. Nu återstår att färdigställa fasaden samt planteringar runt parkeringen. 


Stavsjö Krog & Kafé lämnar inga detaljer åt slumpen. Hon förkunnar:


 – Just nu har vi magnolia på toaletterna. Vi väntar bara på att de ska slå ut! 

Läs mer...

2018-05-02 13:30

184065 VI3

Egen hållbar energiproduktion med proffshjälp

Artikel Hållbarhet och energiproduktion, samt i andra änden konsumtion, kan upplevas som två ytterligheter. Vi pratar om än fler framtida elbilar som ska laddas, golv som ska värmas och ett fossilfritt samhälle,...
184076 JCS4

Ekologiska CombCut skär ogräs och kostnader

Artikel En jordbrukets actionhjälte, vass, slipad och ogräsets överman, ogräsbekämparen CombCut. Hållbar, eko och reko – och svensk.

Faktaruta

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv