175077 IB1

En entreprenadfirma i toppskiktet

Installationsbolaget i Stockholm utför uppdrag i alla entreprenadformer för kommersiella fastigheter. Projekt de ansvarat för är exempelvis Friends arena och Nationalmuseet. Företaget har vuxit stadigt sedan det kom till Stockholm för knappt tre år sedan och fortsätter att växa.

Det var i augusti år 2000 som Installationsbolaget från Göteborg tog sin början. I samband med upphandlingen av entreprenaden för Friends arena och Arena gate kom de till Stockholm vid årsskiftet 2014-2015. I dagsläget sysselsätter företaget runt hundra anställda och är ett separat företag från det i Göteborg. För närvarande har företaget fem anställda tjänstemän och sysselsätter fyrtio montörer, varav två tredjedelar är anställda direkt av Installationsbolaget. Det är en snabb tillväxt på bara några år, men Jerker Lignell, företagets VD menar att företaget kommer att fortsätta växa.


175077 IB2


Min förhoppning är att vi kommer ha mellan sjuttio och åttio montörer om fem år.


Jerker har lång erfarenhet av branschen. Han har mer eller mindre levt med den hela livet då hans föräldrar drev en rörfirma i Jämtland. Själv började han arbeta som montör direkt efter gymnasiet i slutet på 80-talet. När lågkonjunkturen kom i början av 90-talet läste han maskinteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Innan han blev VD på Installationsbolaget hade han arbetat med upphandlingar av entreprenader i flera år. Denna erfarenhet visade sig vara mycket användbar i rollen som VD, då Installationsbolaget har upphandlat många stora kontrakt. 


Vi rör oss i toppskiktet för de stora entreprenaderna i stan, säger han.


Företaget arbetar med alla entreprenadformer för kommersiella fastigheter, inklusive totalentreprenader, utförandeentreprenader och samverkansentreprenader. De kan alltså ta emot projekt för att utföra en större entreprenad men även sköta projekt från start, när det inte ens finns ritningar. De har utfört uppdrag för fastighetsägare, fastighetsbolag och construction managemant-företag, som är företag som åtar sig stora projekt och som sedan tar in andra entreprenadfirmor.


Den entreprenad som attraherar oss mest är samverkansentreprenader. Det är ett mycket bra samarbetsklimat i entreprenader, säger Jerker.


Jerker kan inte se någon direkt övre gräns för hur stora projekt Installationsbolaget kan ta. Friends arena var naturligtvis ett av de större projekten. De har även utfört entreprenaden på Nationalmuseet, ett projekt som förde med sig ett antal utmaningar. Ett par av de aspekter som gjorde projektet lite speciellt var att alla rörinstallationer gjordes i plast och skulle vara dolda.


175077 IB3


Det är fantastiskt kul att man fått förtroendet att vara med och göra en sådan entreprenad, säger Jerker om projektet.


Det är spännande tider på Installationsbolaget. Under den korta tid som företaget har funnits i Stockholm har det haft stor tillväxt. Och det fortsätter växa, både vad gäller personalstyrka och kompetens. De är till exempel certifierade att arbeta med K-märkta byggnader. Jerker tycker även att de börjar närma sig en storlek där det skulle vara motiverat att ta in någon som var kvalitet-, arbetsmiljö- och miljö-ansvarig (KAM) för att avlasta projektledarna. Han lämnar även dörren öppen för att ta in inköps- och kalkyl-ansvariga.


Det finns tillräckligt många arbetsuppgifter för att det skulle vara motiverat att avlasta projektledarna, säger Jerker.


 Än så länge ligger planerna för att ta in personal som kan avlasta projektledarna en bit in i framtiden. Företaget söker dock löpande nya duktiga montörer. Just dessa anställningar brukar vara mindre problematiska, då de får relativt många påringningar från montörer. Dessa kommer ofta från vänner eller bekanta till montörer som redan är anställda av Installationsbolaget.


Detta är en oerhört bra rekryteringsväg. För de är, mer eller mindre, redan rekommenderade av personer som är anställda här. På samma sätt är vi rekommenderade av våra anställda, säger Jerker. 


Installationsbolaget är även i stort behov av fler projektledare. Det har dock visat sig vara svårare att hitta personer som kan fylla dessa positioner. För närvarande letar företaget efter två projektledare och en projektchef. Och om Jerkers vision om företagets framtid stämmer, kommer detta alltså bara vara början.

Läs mer...

2017-11-06 11:45

183021 AS1

Advokatfirman Stranding – rätten till en försvarare

Artikel Advokat Anna-Kajsa Stranding Dalhman driver Advokatfirman Stranding i Uppsala sedan 2016. Tidigare har Anna-Kajsa Stranding Dahlman arbetat som anställd på advokatbyrå, bland annat hos advokat Leif Ericksson....
182124 ÅH&T1

Destination Åsby Hem och Trädgård – ett besök med wow-känsla

Artikel För dig som vill skapa en lika skön miljö inomhus som i din trädgård kommer ett besök hos Åsby Hem och Trädgård i Halmstad uppfylla dina allra härligaste önskningar. Här samsas ett växtutbud som bara överträffas...

Faktaruta

  • Installationsbolaget
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
    Gelbgjutarevägen 5
    171 48 Solna
  • Telefon: 070-569 51 96
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

_Anette2

Stockholms affärsänglar

Investerar i unga, innovativa företag

Arkiv