Just nu 10 % rabatt på uthyrning184014 KGA4184014 KGA1

Hur stora byxor har en elefant?

Det är så härligt att bli utmanad i det vardagliga och alldagliga – och för all del även det festliga. Varför inte överraska dina kollegor och komma till jobbet utklädd som Tutankhamon?

Inger Löwe har ägt Karl Gerhards Ateljé sedan 1989. Hon köpte ateljén av Per Gerhard i samband med att han slutade arbeta på Vasateatern och flyttade till Frankrike. I ateljén fanns tidigare mest kläder från Karl Gerhards revyer. Inger ändrade riktning - mot historiska kläder, med särskilt fokus på 1700-tals kläder.


– Jag syr allting själv, säger Inger, och bara en av varje. Så du behöver aldrig oroa dig att gå på fest i samma klänning som en annan gäst.


184014 KGA2


Inger är utbildad i skrädderi hos Textilinstitutet i Borås och vidareutbildad på Tillskärarakademien i Stockholm. Tidigt jobbade hon på Bröderna Magnussons fabrik där sömmerskorna sydde på ackord och Ingers snabbhet inom hantverket grundlades under den tiden.


Hon berättar de mest fantastiska anekdoter från sin tid som sömmerska och en av de ljuvligaste att lyssna till är när Inger fick uppdraget av Konserthuset att inför ett uppträdande av Marlene Dietrich, och på hennes begäran, sy en ridå som var fem-sex meter hög och 30 meter lång. Väldigt roligt måste det också ha varit att sy snickarbyxorna till en elefant, där mått skulle tas och byxorna skulle provas.


184014 KGA3


Vi förstår att Inger inte är främmande för att sy någonting, men vi frågar ändå vem som kan ha intresse av att söka sig till Karl Gerhards Ateljé.


– Alla som har behov av att hitta något de inte har i garderoben, skrattar Inger. Får du en inbjudan och ska se ut som Tutankhoman kan jag plocka fram det, eller Nefertiti. Jag har sytt upp en Karl XII-uniform till en 16-årig kille. Jag har sytt en Elvis-kostym á la 1968 till en annan. Jag säger i stort sett aldrig nej, och är ganska snabb. Jag gör alltifrån lägger upp gardiner till syr brudklänningar, jag ändrar och lagar och kan till och med sy er maskot.


Uthyrningen av historiska kläder är Inger största intresse och hon tycker det är fantastiskt att få se hur de som hyr kläder från den tiden blir som en helt annan person. Inger säger att hon gärna vill att du ringer innan du besöker ateljén så de kan svara på om de har det du söker, även om sannolikheten är väldigt stor. Väl på plats är hon bestämd med att hon vet vad som krävs.


– Jag börjar med att ta midjemått och sen plockar jag fram det som passar, säger Inger. Hon är precis lika fantastisk som alla de kreationer som finns till uthyrning – och de är så underbara att de måste upplevas.

Läs mer...

2018-08-08 11:00

186009 A1

Experter på framgångsrika förändringsprocesser

Artikel AS3 Transition är ett karriärrådgivningsföretag ledande i Norden inom job transition management. Som specialister på bland annat rådgivning och coaching fungerar konsulterna från AS3 som aktiva samarbetspartners...
186032 NS1

Varje elev ska lyckas

Artikel Nybohovsskolan är en liten skola som funnits sedan tidigt 1960-tal. Den ligger ljuvligt belägen uppe på en höjd i Liljeholmen, söder om Stockholm. En arkitektritad skola med ett fantastiskt ljusinsläpp....

  Faktaruta

  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  ____Sandra4_SV

  Sandra vann kampen mot cancern

  Nu vill hon stötta andra

  _Anette2

  Stockholms affärsänglar

  Investerar i unga, innovativa företag

  Arkiv