182007 KBP2182007 KBP3

Surdeg, semlor och sötebröd

Att allt fler hittar till Kastellegården Bageri & Patisserie i lilla Ytterby utanför Kungälv är inte underligt. Här bakas bröd, bullar och bakelser med kärlek till hantverket och stor respekt för råvarorna, som dessutom så gott som alltid är ekologiska, närproducerade och framförallt helt utan tillsatser.

Kastellegården Bageri & Patisserie ägs av bagaren Moa Gustafsson. Hon arbetade på ett café när hon upptäckte bagaryrket, fattade tycke för det och fick chansen att driva eget. Bland sortimentet på bageriet finns cirka tio sorters surdegsbröd – baguetter, frallor och danskt rågbröd är några mycket uppskattade exempel. Här finns också en mängd olika sorters bullar.


– Jag älskar verkligen bullar och jag kan lätt äta fem om dagen, skrattar Moa. 


År 2016 utnämndes bageriets semla till Kungälvs bästa, något som många kunder håller med om och yttrat för Moa. 


182007 KBP1


– Vi kokar till exempel vår egen vaniljkräm och sylt. Detta är naturligtvis mer tidskrävande än att använda köpt sylt men att kompromissa med smak och kvalitet skulle aldrig falla mig in, säger Moa och tillägger, bagaryrket är ett hantverk och det är något jag respekterar och värderar högt.  


Moa är noga med att så långt som möjligt använda sig av ekologiska och närproducerade råvaror. Hon berättar att alla ägg, mejeriprodukter och allt mjöl kommer ifrån trakten. Att endast använda råvaror som är helt fria från tillsatser är en självklarhet för Moa. Det handlar om respekt för både kunden och hantverket. 


– Alla som går härifrån ska vara säkra på att de inte har fått i sig några som helst konstigheter, säger hon med eftertryck. 


182007 KBP4


En inställning som har visat sig lönsam. Varje dag kommer nya kunder till Kastellegården, de flesta är självklart Kungälvsbor men det är inte ovanligt med kunder från angränsande kommuner. 


– Folk uppskattar inte bara kvaliteten på våra bakverk, de är också glada för att vi väljer att satsa här i Ytterby och att vi gör något för bygden. 


Moa hoppas att fler ska upptäcka den stora skillnaden mellan hantverksmässigt respektive industriproducerat bröd.

 

– Det är viktigt att både äta rätt och äta naturligt, på så sätt mår både kropp och själ väl, säger Moa. 

Läs mer...

2018-04-05 12:00

186071 TT1

Empatisk tandvård för alla

Artikel Att Tullinge Tandläkarna var en efterlängtad tandvårdsmottagning märks tydligt. Kliniken har på kort tid utvecklats till ett populärt val bland Södertörns invånare och trots att det kan vara något av en...
186072 EBS2

En liten trygg skola

Artikel I bostadsidyllen Gamla Enskede ligger lilla Enskede Byskola. En skola som har ett helhetsperspektiv på elevernas dag genom att lärarna arbetar inom både skola och fritidsverksamhet.

    Faktaruta

    • Kastellegården Bageri & Patisserie
    • E-post
    • Hemsida
    • Instagram
    • Adress:
      Runängsgatan 10
      442 50 Ytterby
    • Telefon: 0303-91300
    naim 4

    Superdeisgnern Naim Josefi

    Skapar magi.

    _Skincity-pressbild

    Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

    Professionell hudvård online

    Marre1_webb

    Mästerfrisören Marre

    Har aldrig en dålig dag

    Arkiv