171113 LB1171113 LB

Hantverksmässig lackering i framkant

Företaget Lackis i Skellefteå startade redan 1981 i mindre skala. Sedan dess har verksamheten vuxit sig stor och består i dag av tio engagerade personer som erbjuder lackering av bilar och motorcyklar i alla märken och modeller. Till exempel en spännande treskiktslack som får ytan att skimra i flera färger.

En stor del av arbetet som genomförs hos lackeringsföretaget Lackis ser likadant ut i dag som när verksamheten startades för över 35 år sedan. Det är samma noggranna grundarbete för att få till den perfekta färgen med ytor som maskeras för hand. Att lacka bilar är ett rent hantverk, då som nu. Det menar Ove och Annika Degerman som driver Lackis. 


– Branschen i stort har inte utvecklats så mycket som man kanske tror. Visst, sprutboxar och liknande har blivit bättre. Men på det stora hela är det samma hantverk, säger Ove.


– Det som däremot förändrats är själva färgerna och tekniker för att få fram nya spännande effekter, fyller Annika i.


I dag växer intresset för så kallad treskiktslack som gör att bilen glänser i olika färger, beroende från vilket håll man ser den ifrån. Små partiklar i färgen skapar denna effekt, som kan få en vit bil att glänsa i silver eller blått när man går runt den.


171113 LB0


En annan del som har förändrats sedan i början av 1980-talet är miljötänket. Till exempel har Lackis gått från lösningsmedelsbaserade till vattenbaserade färger. Överlag är moderna färger miljövänligare, men dessa ställer i sin tur högre krav på den som ska utföra grundarbetet, som måste bli perfekt. Teknikerna som används i dag är därför mer avancerade.


Hela företaget drivs av en önskan om ett så bra miljöfokus som möjligt och har därför lagt tid och gjort investeringar för att hela tiden utvecklas. Det är inte bara färgen som behöver ses över, utan även redskapen som används. Annika berättar att till och med miljökontoret var imponerade av deras miljömässiga framgångar.


– De klassar lackeringar efter ett speciellt system som man som företag får betala tillsynsavgift efter hur miljövänlig man är. Efter att de var här senast fick vi ett brev från dem om att de klassat ner oss och avgiften blev lägre. Sådant är roligt! Det betyder att vårt hårda miljöarbete verkligen lönar sig.

Läs mer...

2017-03-03 11:00

172008 MB

Från ritning till nyckelfärdigt

Artikel Att bygga eget hus från grunden må vara spännande men också nervöst. Du som anlitar Karlskronabaserade MR Gräv & Bygg kan vara trygg och förlita dig på att ditt hus blir precis som du vill ha det.
172069 CO1

Flytande tätskikt och fogfria golv med oslagbar hållbarhet

Artikel Sundbybergsbaserade Cemco Tätskikt är specialister på tätning av komplicerade takkonstruktioner. Som svensk agentur för tyska Kemper-system garanterar man oslagbara resultat och lång hållbarhet. Cemco...

  Faktaruta

  • Lackis Ove Degerman AB
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
   Verkstadsvägen 16a
   931 61 Skellefteå
  • Telefon: 0910-569 33
  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  DSC_7374_webb_puff

  Går mot strömmen

  All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

  Träning_puff_webb

  Kom i form – vid en sten

  Fem enkla övningar för en finare figur.

  Arkiv