175042 SL1

Att skapa sammanhang förenar alla

Verksamheten på friskolan Lillgårdsskolan i Linköping genomsyras av deltagande och helhetsperspektiv. Alla arbetar tillsammans för att forma en så bra skola som möjligt.

Lillgårdsskolan påbörjade sin bana som friskola 1993 i samband med friskolereformen. Det är en relativt liten skola där det i dagsläget går cirka tvåhundra elever. Skolans rektor, Kjell-Erik Sjöstedt och en av skolan lärare Kerstin Sund har varit med sedan start. 


Sedan år 2000 har skolan använt sig av ett tematiskt arbetssätt, inspirerat av Bifrostskolan på Jylland.


– Tanken med att ha ett tema är att skapa sammanhang, en röd tråd. Det förenar alla på skolan, det vill säga alla yrkesgrupper, elever och föräldrar. Det blir en gemensam plattform att stå på, säger Kerstin.


De har haft teman som ”Svart och vitt” och ”Bygga broar” och de har använts på alla möjliga vis. ”Svart och vitt” ledde till undervisning om allt från tidningar till apartheid. ”Bygga broar” resulterade i teknik och geografisk undervisning, men även undervisning som handlade om att bygga relationer och broar mellan människor. I temat förenas det teoretiska med de estetiska uttrycken. Det blir ett kunskapande.


175042 SL2


– Tanken är att få eleverna att vidga perspektiven, att tänka själva och att delta i processen, säger Kjell-Erik.


Detta deltagande genomsyrar hela skolan, från elever till styrelsen, i vilken det sitter föräldrar, lärare och rektorer. Alla beslut som fattas för skolan, fattas av de som har mest insyn i vad skolan behöver.


– Så länge vi kan ha kvar det här engagemanget bland föräldrarna, och det får en spridningseffekt till barnen, kommer den här skolan ha en god framtid, säger Kjell-Erik.  

Läs mer...

2017-09-28 10:15

192031 SS4

Svenskt fintech-bolag utmanar fondjättarna

Artikel En trio i Göteborg har skapat verktyget som ger dig mod att börja aktiespara. Istället för att fylla bankens ficka via de avgifter den tar ut för ditt fondsparande – fyll din egen.
192058 AL1

Sov allra skönast – med gott samvete

Artikel Bomull är en av världens mest resurskrävande råvaror, i en omstridd industri. Bli en medveten konsument och bädda sängen med bomull som är rättvist och hållbart producerad från Alva.

Faktaruta

  • Stiftelsen Lillgårdsskolan
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
    Sporrsmedsgatan 18
    587 37 Linköping
  • Telefon: 013-16 40 33
6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv