171074 PB

Ökar kunskapen om lymfsystemets betydelse

Får du lätt infektioner eller dras med ömmande svullnader? Då kan du lida av ett dåligt eller överbelastat lymfsystem. Pia Bergholm, legitimerad sjukgymnast och medicinsk lymfterapeut, ser det som sin livsuppgift att öka insikten och väcka nyfikenheten kring lymfologi.

Lymfsystemet kan beskrivas som kroppens avloppssystem, som tar hand om restprodukter som blir kvar efter kroppens ämnesomsättning – alltifrån döda celler och fetter till stora molekyler och proteiner. All vätska och slaggprodukter som transporteras i lymfkärlen passerar lymfknutor, som vi har cirka 600 av.


– När den orena lymfvätskan hamnar i lymfknutan startar ett gediget arbete för immunförsvaret att hitta försvar och att bryta ner dessa produkter. Ett potent immunförsvar bryter också ner eventuella cancerceller, säger Pia Bergholm, som driver företaget Lymfhälsan i Stockholm.


Pia är legitimerad sjukgymnast och medicinsk lymfterapeut, och har sedan 1995 haft som mission att öka förståelsen för lymfsystemets betydelse för kroppen.


– När lymfsystemet av olika anledningar inte fungerar som det ska uppstår en svullnad. Denna svullnad är en diagnos som heter lymfödem, som kan vara medfödd eller bero på sämre utvecklade kärl eller avsaknad av lymfknutor, förklarar Pia.


I sitt arbete träffar Pia många mycket svårt sjuka patienter som behöver behandling råd och information. Dessa patienter behöver också utprovad medicinsk kompression för att förhindra ökad svullnad.


– En del personer med upprepade infektioner kommer för behandling för att stärka sitt eget svaga immunförsvar, säger hon.


Utöver behandlingar ger Pia även utbildningar i Dr. Voddertekniken till legitimerad vårdpersonal – allt från endagsinformation till fyra veckors utbildning där man erhåller titeln medicinsk lymfterapeut.


– Min filosofi är att öka kunskapen och medvetenheten om lymfologi, samt att väcka en nyfikenhet som kan inspirera till fördjupning inom området.

Läs mer...

2017-02-01 13:30

175025 TC2

Välkommen till Norrlands Hawaii!

Artikel Tranviken Beach är ett havsbad med camping på Alnö utanför Sundsvall vars långgrunda och mycket barnvänliga strand är utsedd till en av Sveriges absolut bästa sandstränder. Utöver det helt unika havsbadet...
176065 P3

Smink som är vårdande för huden

Artikel Letar du efter smink av hög kvalitet, gjort på naturliga ingredienser och är vårdande för huden? Välj då Palina - ett av de största professionella sminkmärkena i Sverige.
DSC_7374_webb_puff

Går mot strömmen

All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

Träning_puff_webb

Kom i form – vid en sten

Fem enkla övningar för en finare figur.

DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

Arkiv