183003 MD&S2183003 MD&S1

Skräddarsydda upplevelser i Marstrand!

Roland Frösing är dykläkaren som startade dykcenter. Om du någon gång funderat på att prova dykning kan du omöjligt tänka dig ett säkrare ställe att göra det än hos Marstrands Dyk- och Skeppshandel, och Roland. Med erfarenhet och kompetens som sträcker sig långt över gängse norm.

– Jag arbetade som kirurg på Östra Sjukhuset i Göteborg, där det finns ett tryckkammarcenter. I samband med min vidareutbildning till dykläkare började jag själv att sportdyka, berättar Roland. 


Idag är det sex år sedan han startade sitt eget dykcenter på Marstrand. 


Roland var tidigt intresserad av segling och har sedan barnsben tillbringat sina somrar på Marstrand. I samband med uppstarten av sin verksamhet flyttade han och hans fru dit permanent. Han önskar sätta platsen i fokus.


– Vi har slagit oss ned här i Marstrand. Här tänker vi stanna och utveckla vår verksamhet. Vi har närheten till tågstationen och flygplatsen. Marstrand har så mycket att erbjuda som utflyktsmål, säger Roland. Man blir lite hemmablind när man sitter här. Det är en fin plats på jorden och det är vad vi vill förmedla. Oavsett om du som privatperson eller företag önskar uppleva Marstrand så skräddarsyr vi en lösning. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi nästan obegränsade möjligheter att sy ihop en helhetslösning med upplevelser både över och under vattenytan, som passar alla.


183003 MD&S4


Verksamheten har expanderat över åren med tillkomsten av ett litet servicevarv för fritidsbåtar, båttillbehörsaffär, present- och inredningsbutik, konferenslokaler samt uthyrning av segeljollar och paddel-brädor. Dykningen är en viktig del i verksamheten. Här finns möjligheter att prova på dykning i pool eller öppna havet (om vädret tillåter), många dykplatser för nybörjaren samt mer avancerad dykning med både historiska vrak och andra havsupplevelser på djupet, i stort sett året runt. Marstrand har en unik och frisk havsmiljö med en stor variation av arter; havstång, fiskar o skaldjur. 


Företaget utbildar inom dykning och erbjuder alltifrån Junior Open Water certifikat (från 10 års ålder) till Divemaster, vilket ger dig möjlighet att jobba professionellt med dykning. Som dykläkare rekommenderar Roland att du bygger på den eventuella utbildning du har från utlandet, med kunskap som är anpassad till svenska förhållanden. Då det är lite andra premisser att dyka i svenska hav. Detta gäller även om du gjort ett längre uppehåll. Allt för att du ska känna dig trygg och kunna erbjuda säker dykning. 


Även snorkling och fridykning erbjuds som aktivitet. Du behöver bara mask, snorkel och fena. Samt en partner. Det är regel nummer ett hos dykcentret. För att det ska vara roligt, ska det vara säkert, så alla dyker i par.


– Vi har ett samarbete med Anneli Pompe kring fridykning och utbildning. Hon är tidigare världsrekordhållare i fridykning och också duktig inom klättring. Där är både högt och lågt, skrattar Roland. 


183003 MD&S5


Det finns mycket säl kring Marstrand. Eftersom de inte gillar ljudet av bubblor så är chansen stor att de kommer riktigt nära när du fridyker. Du kan också uppleva dem från ytan i form av Säl-safaris.


Konferensverksamheten ligger företaget varmt om hjärtat. Här finns egentligen inga gränser, menar Roland, utan det är fantasin som sätter gränserna. 


– Vi kan ta in upp emot 30 personer i våra moderna konferenslokaler. Vi skräddarsyr lösningar i egen regi, eller i samarbete, förklarar Roland. Boende hos fantastiska Marstrands Havshotell eller på Villa Maritime. Besök på Carlstens Fästning anno 1658, en historisk pärla på Marstrandsön. Önskar ni segel på båten, ordnar vi segling, även kappsegling för de tävlingslystna. 


Företaget ordnar fartfyllda turer med RIB-båt för att se säl eller besöka fyrplatsen Pater Noster. Fisketurer anordnas också, liksom hummerfiske under säsong.


– Jag vill slå ett extra slag för våra stand-up paddle boards. Det är en perfekt aktivitet för dig som vill ut på vattnet under lite lugnare former. Du står på en bräda och paddlar dig framåt i valfritt tempo. Brädan liknar en surfbräda och det var så den här aktiviteten uppkom. Några killar på Hawaii som ställde sig på brädorna och paddlade då vågorna uteblev. Du får jobba med din balans och core-stabilitet, ler Roland och berättar vidare hur svårt det var att få ned den älskade hunden i en kajak, men hur mycket han gillar att följa med husse ute på en SUP-tur. 


183003 MD&S3


Den som vill hålla sig på land erbjuds vandring med gedigen picknick-korg från hotellrestaurangen. Det finns många vackra vandringsleder på Koön och Marstrandsön. Det går även att spela paintball, besöka det lokala bryggeriet för att testa ett äkta hantverks-öl eller köpa nygräddat från bageriet. 


Present- och inredningsbutiken är ett kärt inslag i verksamheten. Roland kallar den för en livsstilsbutik, med stark anknytning till den övriga verksamheten och havstemat.


– Vi gör aldrig avkall på kvalitet, säger han. Det är hållbart och lokalproducerat, gärna dansk eller svensk design. Om det är något vi saknar i butiken önskar vi att kunderna berättar detta, på så vis låter vi vårt utbud styras av kundernas önskemål även här.


Roland avslutar: 


– Det ska vara trevligt att komma hit. Vi vill inte vara större än att vi kan bevara det personliga som genomsyrar vår verksamhet. Har du väl varit här, kommer du tillbaka. Ibland bara för att säga hej till hunden. 

Läs mer...

2018-05-03 11:30

193001 KF7

Ett kök med ett stort och vilt hjärta

Artikel KingFisher i Mariestad är en modern och trendinkännande viltrestaurang med tentaklerna ut i världen. Smakerna är hämtade från det svenska, franska, italienska och amerikanska köket. Men även andra delar...
0DaBkkQ4

Vänge Villaservice AB - ett byggföretag med bred kompetens

Artikel Ett professionellt och personligt engagemang med hög servicegrad och en stor dos ärlighet, trovärdighet och yrkesskicklighet inger ett långvarigt förtroende.

  Faktaruta

  • Marstrands Dyk & Skeppshandel AB
  • E-post
  • Hemsida
  • Facebook
  • Adress:
   Södra Strandgatan 15
   442 66 Marstrand
  • Telefon: 0303-611 30
  __ProgrammeraMera2016KarinNygards2

  Digitalisera skolan

  Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

  _Anette2

  Stockholms affärsänglar

  Investerar i unga, innovativa företag

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  Arkiv