176064 RV1

Äldrepsykiatri med fokus på rutin och aktivitet

Rosenhill vård & omsorg i Rävemåla är ett boende för äldre med psykiska funktionsnedsättningar. Det lilla samhället i Småland erbjuder de boende en lugn miljö och de anställda håller dem aktiva – en ultimat kombination.

Rosenhill vård & omsorg är beläget i den lilla tätorten Rävemåla i Kronobergs län. Verksamheten har 26 platser och tillstånd för både äldrevård och att arbeta med psykiskt funktionshindrade som är 45 år gamla och äldre. Nästa år, alltså 2018 kommer Rosenhill som verksamhet att fira sitt 50-årsjubileum. Sedan 1997 har verksamheten skötts av Thommy och Eva Jönsson.


Thommy berättar att Eva utbildade sig inom psykiatrin och arbetar nu här. Sedan blev vi erbjudna att ta över från paret som hade verksamheten innan oss och på den vägen är det. 


176064 RV2


I dag har Thommy alltså tjugo års erfarenhet av att ha det operativa ansvaret för ett företag inom vårdsektorn. Han är också delägare i OIFAB Omsorg, Omsorg Linnaryd och Ankarsrums gruppboende. Han hade en bred kompetens redan innan han tog över Rosenhill då han arbetat med bland annat med branschspecifika frågor inom Svenskt Näringsliv. Verksamheten är sedan dryga 3 månader ISO-certifierad. 


– Jag har alltid varit ganska hårt engagerad i företagsvärlden, säger han.


På Rosenhill håller man sig till rutiner för att ge de boende struktur och aktivera dem så gott det går, både mentalt och fysiskt. Maten är lagad från grunden i ett eget kök och serveras fem gånger om dagen. Många av de som bor på Rosenhill har både fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Då både kropp och psyke mår bättre ju mer de används, har personalen ett starkt fokus på att aktivera de boende.


– Man försöker hålla igång deras intellekt så mycket man kan. Det är likadant med kroppen, att de rör sig så mycket som möjligt, säger Thommy.


Den röda tråd som löper genom Rosenhill är psykiatri snarare än äldrevård. Det är en del av vården som kommer med sina egna utmaningar. Ibland kan det vara svårt att motivera någon som lider av ett psykiskt funktionshinder att aktivera sig. En del av de boende har missbruksproblematik.


Undersköterskor med rätt kompetens att hantera denna sorts utmaningar är svåra att hitta och är något som efterfrågas på Rosenhill. De boendeplatser som finns på Rosenhill är något som det, i sin tur, är stor efterfrågan på. Sedan Thommy och Eva tog över verksamheten har de aldrig haft mer än en ledig plats i taget. De har många klienter som kommer ända från Stockholm.


– Miljön här på landsbygden är väldigt bra för våra klienter, säger Thommy. 


Läs mer...

2017-11-09 15:00

175046 UF1

Specialist inom fönsterputs

Artikel Uppsalas Fönsterputs & Städservice ägs och drivs av Per Belin. Han har över 25 års erfarenhet och är en av två fönsterputs-specialister i Uppsala.
175025 TC2

Välkommen till Norrlands Hawaii!

Artikel Tranviken Beach är ett havsbad med camping på Alnö utanför Sundsvall vars långgrunda och mycket barnvänliga strand är utsedd till en av Sveriges absolut bästa sandstränder. Utöver det helt unika havsbadet...

Faktaruta

  • Rosenhill Vård & Omsorg
  • E-post
  • Hemsida
  • Adress:
    Kyrkogatan 9
    360 23 Älmeboda
  • Telefon: 0477-603 71
DriveNow_puff

Dela bil?

Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

Träning_puff_webb

Kom i form – vid en sten

Fem enkla övningar för en finare figur.

DSC_7374_webb_puff

Går mot strömmen

All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

Arkiv