173042 SB4173042 SB6173042 SB7

Kurort med anor

På Sätra Brunn har människor sedan 1700-talet samlats för att umgås, dricka brunn och ta medicinska bad i det hälsosamma källvattnet. Gäster från när och fjärran hittar hit för en unik vistelse i den välbevarade kurortsmiljön.

Ordet ”spa” härrör från den belgiska orten med samma namn, och är en plats känd för sina hälsobrunnar. Liknande badanläggningar började växa fram i Sverige på 1700-talet. En av de mest välkända var Sätra Brunn beläget mellan Sala och Västerås. Här upptäcktes en källa med hög mineralhalt runt vilken kurorten sedan växte fram. 


– Källvattnet är fortfarande navet i verksamheten som i dag främst består av spa, god mat och logi i våra historiska byggnader, berättar husfru Lena Malmkvist.


På området finns 120 bäddar vintertid och runt 160 bäddar om somrarna. Gästerna kan välja mellan boende i det gamla lasarettet som numera kallas Allmoge. I de olika brunnslogihusen där kurortsgäster har huserat sedan 1700-talet eller i hotell Skogsgården som inretts i hemtrevlig sekelskiftesstil.


På anläggningen finns Mathisens 4- rumssvit med relaxrum, matsal och eget behandlingsrum.  Det finns även sommarstugor att hyra. 


173042 SB1


 Att fira bröllop och andra högtidliga tillfällen på Sätra Brunn har man gjort i flera hundra år. Här kan jubilarer och bröllopspar skräddarsy sin högtidsdag på exakt det sätt de önskar. I den romantiska miljön finns även en vacker sommarkyrka och mat av högsta kvalitet. 


– Maten lagas så långt det är möjligt av närproducerade råvaror och vår restaurang är KRAV-märkt. Vi får ofta mycket beröm för vår mat, säger Lena. 


Varje år firar cirka 5000 människor traditionsenligt midsommarfirande här och många återkommer år efter år. Firandet är ett av Västmanlands mest besökta. 


173042 SB3


Upptäckten 

Källan som medicine doktor Samuel Skragge upptäckte år 1700 heter Trefaldighetskällan och innehåller rika mängder av nyttiga mineraler såsom järn, kisel och kalium. Än i dag njuter besökare av samma välgörande vatten som människor gjorde för över 300 år sedan. 


Det finns också ett utbud av alkoholhaltiga drycker som vin och whisky. Vinet kommer mestadels från det italienska huset Tommasi.


Sätra Brunn är ett populärt alternativ för företagsledare som vill bjuda anställda och kunder på en speciell upplevelse. Välj mellan historiska rundvandringar bland de över 100 byggnader från 1700-talet och framåt eller förlägg din konferens till någon av traktens berömda gruvor. Att konferera 155 meter under mark i en av världens mest bevarade gruvor är definitivt en svårslagen erfarenhet att minnas. Naturligtvis utnyttjar de allra flesta anläggningens unika spa. 


– På spa-anläggningen finns en pool med 34-gradigt vatten, ångbastu, bubbelpool, relaxavdelning samt gym, dusch och bastu, berättar Lena.


Här har du även möjlighet att avnjuta en särskild spa-meny. Under skolloven finns även spa-dagar speciellt anpassade för barn. 


– Man kan bland annat få uppleva en historisk behandling som inleds med att du får fylla i en särskild blankett vilken talar om vilken personlighetstyp du är. Är du kanske koleriker? Melankoliker eller flegmatiker? Du kan också bada i träkar i stället för lavemang eller en oljemassage som ersättning för behandling med blodiglar, säger Lena. 


173042 SB2


Sätra Brunn erbjuder vidare, som första spa-anläggning i Sverige behandlingar som inkluderar viner rika på olika antioxidanter. Peeling och ansiktsrengöring med inslag av kvalitetsviner är helt unika upplevelser som ökar hudens elasticitet och lyster, avslutar Lena. 

Läs mer...

2017-05-16 09:45

183114 F&P2

Fallai & Partners – mäklare med gedigen erfarenhet

Artikel Pietro Fallai sålde sin krog i slutet av 80-talet och tyckte att det var roligare att sälja krog än att driva krog. Pietro är registrerad fastighetsmäklare sedan 1988.
183108 GMC1

Massage med resultat

Artikel Min farfar var Gävles första naprapat och kiropraktor, berättar Mats Huldt som driver Gävles Massagecenter: ”Jag tror det är därifrån mitt intresse för det här yrket kommer”.
  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  Spår-bild

  Podcasten Spår

  Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

  Arkiv