175003 SS1

På Simförskolan Sally trivs barnen som fisken i vattnet

På Simförskolan Sally i Kristianstad är vattenlek, rörelse, hälsa och miljö en naturlig del av vardagen. I en miljö präglad av mångfald och tolerans uppmuntras barnen till att varje dag använda och utveckla sin rörelseglädje, sin kreativitet och sin inneboende lust att lära.

Idén till Simförskolan Sally föddes ur en upplevelse av att skolan inte längre förmådde ge barnen den tillgång till rörelse och andra aktiviteter förknippade med hälsa som de så väl behöver. 


- Vi ville vara med och förändra genom att skapa en verksamhet där barn får möjlighet att redan från tidig ålder lägga grunden till en framtid präglad av hälsa och miljöengagemang, förklarar ägaren Andrea Thiele som var med och startade förskolan år 2006.  


I familjen Sally ingår även Naturförskolan Sally som också den är belägen på Ambulansvägen 1 i Kristianstad.


- Båda förskolorna har idrott, hälsa och miljö som övergripande profil. Skillnaden är egentligen endast att vi på Naturförskolan fokuserar mer på vad naturen har att erbjuda i form av kunskap, lek och andra resurser, förklarar Andrea. 


Allt arbete på förskolorna präglas av ett strukturerat miljöarbete i vilket man tar till vara på barnens inneboende lust att utforska världen med alla sina sinnen. Att barnen som en naturlig del av sin utveckling sorterar saker i sin omgivning använder man för att lära dem sopsortera och skilja mellan olika material. 


- Lika väl som de till exempel kan sortera legoklossar kan de ju sortera metall och plast, säger förskolechefen Christina Hansson.  


Förskolans miljöarbete sprider sig som ringar på vattnet och barnen tar ofta med sig sina kunskaper hem där de inför nya rutiner i form av källsortering och matvanor. 


- Det är ganska vanligt att föräldrar berättar om hur deras barn säger till om de ser någon på stan som kastar skräp på marken, skrattar Christina. 


Att sortera sopor får ofta oväntade resultat och barnen hittar ofta saker som de vill spara för att skapa något nytt av.


- Det som är skräp för andra är inte alltid skräp för oss, säger Andrea. 


Barnen på Simförskolan Sally spenderar många timmar i veckan i vattnet. För de minsta barnen har man en bassäng i lokalerna och de äldre åker till simhallen flera gånger i veckan. 


- Vi vänjer våra barn vid vattenlek och bad redan när de skolas in som ettåringar, berättar Andrea.

Hur barnen närmar sig vattnet är väldigt individuellt. Vissa vill hoppa i bassängen på en gång medan andra föredrar att leka med vattenhjul eller kannor en period innan de vågar sig på att bada. 


- Precis som när det gäller allting annat på förskolan sker det på barnens villkor. Det är de själva som bestämmer takten, säger Christina. 


När så barnen har vant sig badar de oftast i grupp om tre till fyra. Alltid med minst en pedagog i poolen tillsammans med dem.  


Från det att barnen fyllt 3 år fortsätter denna verksamhet på det kommunala badhuset där man utvecklar undervisningen av vattenvana i djupare vatten. 


- Målet med vår badverksamhet är inte främst att barnen ska lära sig simma utan att de ska få vattenvana och vi vet att med glädje och trygghet kommer simningen automatiskt när barnet är moget, säger Andrea som är mycket tacksam över det fantastiska samarbete som förskolan har med personalen på Tivolibadet.


Barnen som har fyllt tre år har gymnastik en gång i veckan i en lokal som förskolan hyr av Friskis & Svettis. Där utvecklar barnen sin motorik ytterligare. 


- Även vår uteverksamhet är utformad så att barnen utvecklar sin motorik, säger Christina. 

Utomhus är man så mycket som möjligt.


Det ska vara riktigt busväder för att vi ska gå in, säger Andrea men tillägger att man naturligtvis är extra uppmärksam på de yngsta barnen som har svårt att röra sig tillräckligt för att hålla sig varma. 


- Vi vill att de ska få känna på alla väder men ibland blir det bara korta stunder i taget, förklarar hon.

Förskolornas barn och personal äter alla mellanmål utomhus och på torsdagarna kompletterar man sopplunchen genom att grilla ute på gården.  


Det är inte bara korv som hamnar på grillen utan man experimenterar glatt med det mesta. Flatbröd och fisk är två uppskattade exempel. 


- Vi vuxna längtar också till torsdagarna och tycker att det är jättemysigt och speciellt att grilla, ler Christina. 

Förskolans värdegrundsarbete är strukturerat och väl inarbetat i verksamheten.


- Vi vill erbjuda en miljö präglad av mångfald och våra barn lär sig att olikheter är något positivt som man ska vara rädd om, säger Andrea.

Läs mer...

2017-09-13 15:30

183109 CTOS3

Nya fransar inför sommaren

Artikel Caroline Pettersson har startat Carolines Touch of Style i Gävle, där hon jobbar med fransförlängningar. Hon är certifierad Single Lash Stylist och Volume Lash Stylist via Luxurious Lashes by Sweden.
 

Panea tar dig från tom lokal till full verksamhet.

Artikel Här finns experterna på samordning; från planering, projektering, finansiering och design till öppning. Har du en tydlig affärsidé inom hotell, restaurang, café eller bageri tar Panea dig från start till mål.

Faktaruta

 • Simförskolan Sally AB /
  Naturförskolan Sally AB
 • E-post
 • Hemsida
 • Adress:
  Ambulansvägen 1
  291 33 Kristianstad
 • Telefon: 044-102250
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

____Sandra4_SV

Sandra vann kampen mot cancern

Nu vill hon stötta andra

_Anette2

Stockholms affärsänglar

Investerar i unga, innovativa företag

Arkiv