Fotograf Jenny_thörnberg8686Fotograf Jenny_thörnberg8648Fotograf Jenny_thörnberg8542

Alla typer av körkort – för alla

Som en av få trafikskolor i Sverige erbjuder Tibble Trafikskola körkortsutbildning för dig som vill kunna köra husbil och medeltung lastbil upp till sju och ett halvt ton. Ytterligare en unik kompetens att stoltsera med för trafikskolan är satsningen på elever med särskilda behov. Att erbjuda dem en kvalitativ och individuellt anpassad körkortsutbildning är något man brinner för.

För elever med funktionsnedsättningar som grav dyslexi eller ADHD är det ofta omöjligt att följa traditionell körkortsundervisning. De behöver i stället anpassningar i form av särskilda läromedel och strukturerad pedagogik.


– Människor med den här typen av utmaningar kan utvecklas till precis lika skickliga och säkra bilförare som alla andra, men undervisningen måste anpassas efter deras individuella behov, förklarar Peter Samuelsson, ägare av Tibble Trafikskola tillsammans med sin partner Anna Rogosic.


De som arbetar med detta på trafikskolan går regelbundet olika utbildningar för att bygga på sina kunskaper om hur dessa funktionshinder påverkar elevernas lärande och hur man gör för att anpassa undervisningen. 


För den som vill kunna köra lättare lastbil och husbil men inte har behov av körkort för tung lastbil finns här sedan en tid tillbaka möjlighet att ta ett så kallat C1- eller C1E-körkort. Det är ett körkort som gör det möjligt att köra medeltung lastbil respektive medeltung lastbil med släp.


– Vi var en av de första i Sverige att börja med dessa utbildningar och vi är den enda trafikskolan i Stockholm som erbjuder dem, säger Peter.


Utbildningarna lockar elever från hela Sverige. Hudiksvall och Skövde är bara ett par exempel på hur långt man är beredd att resa för den här möjligheten.


Utbudet av utbildningar på Tibble Trafikskola är ovanligt brett. Här kan du ta körkort för moped, motorcykel, scooter, personbil, utökad B och BE samt körkort för lastbil i olika storlekar. 


– Självklart har vi också handledarutbildningar för dem som vill köra privat. Den utbildningen är då tre timmar lång och behandlar främst trafikregler och trafiksäkerhet, samt ger allmänna tips för övningskörning på hemmaplan, säger Peter.


Tibble Trafikskola erbjuder även kurser i ecodriving, en utbildning som lär ut hur man kör sparsamt, ekonomiskt och på samma gång med omsorg om miljön. Ecodriving finns för både personbil, buss, lastbil och arbetsmaskiner.


– Vi vänder oss främst till företag som vill lära sin personal hur man kör sparsamt men kurserna efterfrågas även av gymnasieskolor och yrkesutbildningar, berättar Peter.


Fotograf Jenny_thörnberg8548-2


På trafikskolan har man också yrkesförarutbildning vilken leder till ett så kallat YKB eller yrkesförarbevis. Kravet på yrkesförarbevis gäller för persontransporter med buss och godstransporter med tung lastbil. Utbildningen finns som grund- och fortutbildning och beviset gäller sedan i fem år. 


Ytterligare en uppskattad förarutbildning är möjligheten att ta körkort för scooter. Ett utmärkt alternativ för dig som vill slippa ta bilen till jobbet men som inte har behov av att kunna köra motorcykel.


– Scooter är ett billigt, effektivt och miljövänligt sätt att ta sig fram i trafiken, säger Peter, som efter att ha sett hur vanligt det är att köra scooter i södra Europa ville erbjuda utbildningen även hemma på trafikskolan i Täby.


I körkortsutbildningen för A- och B-körkort ingår riksutbildning 1 och 2.


– I ettan går vi igenom trafiksäkerhet med fokus på alkohol, droger och trötthet, berättar Peter.


Riskutbildning 2 (halkbana) är både teoretisk och praktisk på cirka fyra timmar. Kursen ges på Gillingebanan någon mil norr om Täby.


Prio1?


Både Peter och Anna älskar sina arbeten. Att få möta så många olika sorters människor tycker de är väldigt givande och tröttnar aldrig på att lära ut.


– Alla kommer till oss med helt olika förutsättningar och det är en rolig utmaning att hitta ett sätt att mötas, säger Anna.


Både hon och Peter är stolta över att erbjuda lärarledd teoriutbildning. Något som blir allt mer ovanligt, men som eleverna uppskattar mycket.


– Många verkar tycka att appar, lärplattformar och datorprogram är lösningen på allt, men vi ser på digitala hjälpmedel som ett komplement till den lärarledda undervisningen, förklarar Peter, som tycker att samtal och diskussion i grupp är viktiga inslag i den teoretiska utbildningen.


Alla elever som tar körkort för personbil avslutar sin utbildning med en garagelektion.


– De lär sig bland annat att byta däck, göra lättare felsökning, kontrollera, fylla på vätskor och byta torkarblad. Eleverna tycker att garagelektionen är givande, säger Peter, och avslutar med orden:


– Vi tycker att det är fantastiskt kul att arbeta med olika körkortsutbildningar.

Läs mer...

2017-02-03 15:30

176052 GS2

Ut med gifter - in med lugnet

Artikel Gurresta Spa i Knivsta erbjuder traditionella spabehandlingar, men erbjuder även sina kunder att rensa kroppen på gifter i en IR-bastu och BEMER som får igång kroppens läkeprocess, bromsar åldrandet och...
176049 HO3

En mötesplats med hamburgare

Artikel I Kungälv ligger Hamburgerbar Oskar som drivits av samma familj sedan 1989. Nu är det dags för den senaste generationen att ta över driften, men några stora förändringar är inte att vänta. Istället ska...

  Faktaruta

  • Tibble Trafikskola

  • E-post
  • Hemsida
  • Facebook
  • Adress:
   Adress: Marknadsvägen 267
   183 79 Täby
  • Telefon: 08 768 16 00
  DSC_7374_webb_puff

  Går mot strömmen

  All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  Träning_puff_webb

  Kom i form – vid en sten

  Fem enkla övningar för en finare figur.

  Arkiv