194021 BK&B2
194021 BK&B5
194021 BK&B3
194021 BK&B4
194021 BK&B1
194021 BK&B2
194021 BK&B5
194021 BK&B3
194021 BK&B4
194021 BK&B1

Bee den du är i Göteborgs uteliv

Fördomsfriaste krogen och mötesplatsen i Sverige ligger i Göteborg. Den röda tråden är mångfald och kärlek – till mat och människor och möten.

Måhända finns det lika många tolkningar av begreppet mångfald som det finns människor. Gemensamt för alla dessa människor i sig är ju att de alla definierar just mångfald – i sina likheter och olikheter. Otaliga är de citykrogar som är konceptualiserade och nischade för att likasinnade ska hit dit och bli bekräftade i sin liksinnighet. Besök Stureplan i Stockholm. Inte värt om du har passerat 38, om du inte kliver in på Östermalmsrestaurangen vars ena bar lyder under namnet ”skilsmässodiket” och helst inte går vilse och hamnar i högerbaren. Där åldersgränsen är 29 minus. 


Göteborgarna har rent generellt en mer öppensinnad syn på olikheter och krogen som tar öppensinnad till sin spets är 

Bee kök & bar. I anrika Saluhallen mitt i Göteborgs solar plexus och det alltmer svällande Kungstorgsområdet ligger mötesplatsen för alla. En varmt välkomnande, inkluderande, fördomsfri och straight friendlig restaurang och bar med etablerat häng. 


Bee kök & bar ägs och drivs av Ulf Olsson och Sten Gustafsson. De träffades i den manskör de båda var medlemmar i och förenades i personkemi och drivkraft att ta sina, för krogvärlden, annorlunda bakgrunder och skapa något de ansåg saknades i Göteborgs krogvärld. 


      – Vi saknade ett ställe i Göteborg som välkomnade alla oavsett sexuell läggning, bakgrund, hudfärg eller religiös tillhörighet. Ett ställe med mångfald, utan fördomar, med kultur, med kärlek och med en öppensinnad och inkluderande personal, säger Ulf. Ett ställe där det är lätt att umgås oavsett vem man är. 


      – Vi vill varken facka in oss själva, eller facka in andra, fyller Sten i. Vi är inga krögare. Sammanlagt har vi varit gäster i över 70 år. Vi ville ta tillvara på den erfarenheten tillsammans med våra tidigare arbetsroller inom logistik samt reklam och skapa något av det. 


När mer etablerade krogmänniskor gav tips om hur de skulle göra med motiveringen ”så gör alla”, log Ulf och Sten samtidigt som de tänkte ”bra, då ska vi inte göra så”.  De gjorde på sitt sätt.


De erbjuder ett personligt ställe med klass och stil som Sten beskriver som ”bra mat till bra pris” med en stark miljöpolicy och passionerad personal dit alla är välkomna.  Bee kök & bar fick direkt medvind och togs emot med kärlek av Göteborgarna och tillresta besökare. På kort tid blev krogen Göteborgs mest kända, omtalade och omtyckta. Regnbågsflaggan utanför entrén vajar i västkustsvinden och förklarar tydligt att alla är välkomna. Till och med hunden, i sällskap.


Ulf och Sten har hämtat en viss inspiration från ”Oscars” i Köpenhamn. Mat och personal varierar under dagen och tanken är att det ska vara enkelt att komma in för att umgås över en fika, som sedan mynnar ut i både middag och kvällshäng med förlängda öppettider på helgerna som nära på landar på morgonkvisten.


      – Vi har inget direkt dansgolv men det spontandansas lite överallt här på kvällarna, säger Ulf.  


Menyn är varierad. Vissa rätter finns stadigt på menyn andra byts ut utifrån säsong. Köket satsar på närproducerat, glada djur, fair-trade och mängder med grönt. Det råder mångfald även i köket. 


Under fyra år har Gaygalan belönat Bee kök & bar med QX-priset som ”Sveriges bästa bar och restaurang”. 2012 fick de ta emot Göteborg Innerstads utmärkelse ”Guldkronan” med jurymotiveringen: ”Att på kort tid lyckats skapa ett av stadens mysigaste och hetaste träffställen. Samt att på ett bra sätt kombinera mångfald och kvalitet med hållbart miljötänkande och främjandet att nyttja närproducerade varor.” 


Ulf och Sten är socialt ansvarstagande även utanför verksamheten och är faddrar hos SOS Barnbyar, samt stöder ”Stoppa mäns våld mot kvinnor”, UN Women. 


Vi undrar var Bee befinner sig om tio år. Ulf svarar:

      – Vi är i en ständig process. En stabil process av utveckling. Vi önskar fortsatt hög standard på maten och vill ligga rätt i tiden. Bee är väldigt gynnade av Göteborgs stads event och evenemang, kulturen. Vi har väldigt många stamkunder idag, väldigt många kvinnliga besökare, vilket inte alla tycks tro. Men vi vill fortsätta vara ett ställe med mångfald. Det är också viktigt för oss att låta medarbetare inom organisationen växa. Vi vill bevara det här stället i evighet. 


       – Det finns ett behov av den här platsen, rundar Sten av. 

2019-07-04
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies