134080_rosersbergsslott.1

Bo och konferera på ett kungligt slott

Att få uppleva känslan av att bo på ett kungligt slott är en unik upplevelse för såväl privatpersoner som företag på konferens. På Rosersbergs Slottshotell i Sigtuna utanför Stockholm finns möjligheten. Som det enda av de tio kungliga slotten erbjuder de framför allt konferensverksamhet och event, men även en hel del privata fester och bröllop hålls i det snart 400 år gamla slottet.

Att det är ett kungligt slott innebär att kungen har besittningsrätten till det och Drottningholms hovförvaltning sköter museiverksamheten med slottsmuseum och guider. Resten av förvaltningen sköts av Statens fastighetsverk. Verksamheten med hotell och konferens tar företaget Rosersbergs Slotthotell AB hand om sedan ett par år tillbaka.
– Den här typen av verksamhet med konferens och fester har bara funnits på slottet i fem år. Det är det enda kungliga slottet som går att besöka på det här sättet, vilket ger en unik möjlighet till våra gäster som får bo och leva i miljöer med en sådan lång historia, menar slottets hotelldirektör Joakim Landén.

Runt 5 000 kvadratmeter är fördelade i slottets olika flyglar med 63 hotellrum uppdelade i Kavaljersflygeln, Teaterflygeln och Källarbacken. I slottsstallet ryms ett antal konferenslokaler med kapacitet för upp till 100 gäster.
– Vi har två lokaler som tar så många personer i biosittning, därutöver finns ett antal mindre mötesrum. Trots att det är ett gammalt slott finns all teknisk utrustning som krävs för konferenser. Trådlöst internet finns överallt och samtliga konferensrum är utrustade med projektorer och plattskärmar. Det är sådant vi måste ha för att folk ska vilja komma hit, men vi försöker få det att smälta in så bra som möjligt i miljön, förklarar Joakim.
Inredningen går i klassisk slottsstil där originaldetaljer på vissa ställen är helt bevarade, medan andra anpassats för att leva upp till dagens krav på boende och konferens. Slottets yttre miljö, den stora slottsparken, är allmän plats där vem som helst har tillträde.
– Där hålls en hel del event, fester och vigslar för de brudpar som valt att hålla sitt bröllop på slottet. Den utvändiga miljön har vi inte hand om själva, men har bra samarbete med Statens Fastighetsverk som sköter den.

Kunderna kommer från hela Sverige och även från utlandet, mycket tack vare läget nära Arlanda flygplats men tillräckligt långt bort för att känna av lugnet på landet. Tillsammans med olika samarbetspartners ordnas aktiviteter som vinprovning, matlagning och den närliggande räddningsskolans verksamhet ”Brandman för en dag”. Dessutom är den vällagade maten mycket uppskattad av slottets gäster.
– Jean Baptiste Bernadotte var den siste kungen som bodde på Rosersberg och vi har därför bestämt att menyn ska ha influenser av det franska köket. Det är inte ett franskt kök rakt igenom, men den Bernadottska andan finns med. Den anas genom känslan av bondkök och det robusta som märks av särskilt i vissa rätter. Jag är väldigt stolt över det vår köksmästare Thomas Jensen åstadkommer.

2013-08-28
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies