194025 CW1194025 CW2

Cherry Wilder – årets drottning inom drag

En jordnära norrlänning, skolad musikalartist och passionerad frisör ligger bakom dragqueen-karaktären Cherry Wilder. Ett varumärke han byggt med enorm dedikation och oändliga timmar sminkträning.

Historian om dragqueens går så långt tillbaka som till 1870. Då manliga skådespelare klädde sig i kvinnokläder för att spela kvinnoroller. Dragkulturen i Sverige fick en rejäl skjuts under 70-talet med After Dark och Christer Lindarw och Lasse Flinckman i spetsen samt Babsan, Lars-Åke Wilhelmsson. Deras inträde i de fina salongerna skedde på Hamburger Börs i Stockholm 1980 med krogshowen ”Förför Sverige i tiden”. Dragqueens har etablerat sig som prisbelönt underhållningsform såväl nationellt som internationellt. Den mest lysande stjärnan på den svenska dragqueen-scenen idag är Cherry Wilder från Göteborg. ”Årets Dragqueen 2019”. En karaktär skapad av frisören och musikalartisten Peter Svensson. 


Vem är Peter Svensson?


       – Jag är en 41-årig man som arbetar som frisör på dagarna på salong Quomodo i Göteborg och på kvällarna svidar jag om och uppträder som Cherry Wilder på olika scener och på YouTube. 


Peter har en bakgrund som musikalartist. Han flyttade från Östersund till Göteborg 1998 då han kom in på Performing Art School i Göteborg för en tre år lång musikalutbildning. Efter examen arbetade han som musikalartist i såväl Stockholm som Göteborg samt utomlands. Han medverkade i både små och stora produktioner.


      – Jag har alltid älskat Chess, berättar Peter. Att få framföra dessa låtar på scenen var fantastiskt roligt. Även min medverkan i Rent var en underbar tid. 


Efter år utomlands längtade Peter hem till Sverige. Daniel, en vän som arbetar med drag menade att Peter skulle passa perfekt som dragqueen med sin bakgrund som utbildad och erfaren musikalartist.


       – Jag sade nej rakt av, berättar Peter leendes. Senare en kväll när jag besökte honom visade han mig vad han kunde åstadkomma med mitt ansikte med hjälp av smink och när jag såg förändringen blev jag fascinerad och kände att det här kanske jag ändå kan göra något med. 


Efter ett temporärt inhopp i restaurangbranschen slet det i artistnerven och efter kvällen hos Daniel hamnade Peter framför YouTube tillsammans med sitt nyinköpta smink. 


        – Jag har säkert tittat på, och övat med hjälp av, tiotusentals timmar smink-tutorials på YouTube, skrattar han. Det handlar om att öva. Det går inte att tro att man kan improvisera en snygg förvandling på ett par timmar innan man ska ut eller upp på scenen. 


2014 står Cherry Wilder på drag-scenen för första gången. Fem år efter den premiären står han som vinnare av utmärkelsen ”Årets Drag Queen 2019” utsedd av QX Magazines läsare. 


Cherry Wilder-karaktären är en person som Peter beskriver som glad, trevlig och med lång stubin som sjunger och dansar. Lite mjukare än det gängse vassa som ofta förknippas med dragqueens.


Peter/Cherry Wilder driver en framgångsrik YouTube-kanal med tusentals visningar där man får följa Cherry Wilders artisteri samt make-up-transformationer. Perfektionisten Peter lägger ned mycket tid på redigering av videofilmerna vilket ger dem ett snyggt och professionellt intryck. Han behåller alla sina videoupplägg, även de han idag ser som mindre smickrande, för att ge sina fans möjlighet att följa utvecklingen och resan som han gjort. Framtiden lockar. 


       – Det är större saker på gång framöver för Cherry Wilder. Mer sång och mer agerande, säger Peter. 

Läs mer...

2019-09-17 14:00

195061 AL1

IT-företag med mjuka värden

Artikel I nya lokaler har IT-företaget Atea utformat ett stort och modernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter i Växjö. Företaget som är en ledande distributör och tjänsteleverantör i Norden inom IT-infrastruktur...
195058 TF4

Plant-based products on the rise

Artikel Trensums Food has been around for many years and has developed into a major producer of liquid foods. “Our unique expertise, above all when it comes to plant-based foods, is what makes us stand out,” says...
    Cecilia5

    Cecilias Hed Malmström

    Sveriges första kvinna på sydpolen.

    Holknekt_webb3

    Per Holknekt

    Från brädan till scenen

    Spår-bild

    Podcasten Spår

    Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

    Arkiv