144069-Delikatessen
144069-Delikatessen2
144069-Delikatessen
144069-Delikatessen2

De bästa smörrebröden finns på Bornholm

Den danska specialiteten smörrebröd kan jämföras med en kraftig smörgås med mycket pålägg. På caféet Delikatessen i Nexø på Bornholm finns de att äta från klockan tre på morgonen, direkt efter att caféägaren Sanne Jørgensen har bakat klart dem.

Hon kallas för byns matmor av lokalbefolkningen. Sanne, som driver caféet Delikatessen, håller öppet hela dagarna året runt och tycker att klockan åtta på morgonen är en bra tid för förmiddagskaffe. Då har hon redan haft öppet i flera timmar för morgonpigga fikagäster som kommer för att äta de berömda smörrebröden.
– Jag öppnar för kunderna redan när jag själv kommer hit tidigt på morgonen, det är trevligt, men gör samtidigt att jag inte orkar så mycket mer än att sova när jag kommer hem på kvällarna efter stängning vid klockan 19, säger Sanne Jørgensen och skrattar.


Caféet är välbesökt av turister och personer som hälsar på släkt och vänner på Bornholm som då tar en fika på vägen. Många kommer hit även enbart för att få äta av smörrebrödet.
– Smörrebröden här är de bästa jag har ätit, men framför allt kommer jag för den trevliga stämningens skull, säger en av Sannes stamgäster som äter på Delikatessen flera gånger i veckan.

Under sommaren kan Sanne göra flera tusen smörrebröd på en dag. Lunchen är den tid de flesta kommer och alltifrån familjer med små barn till pensionärer konkurrerar om platser i det lilla caféet. Med målet att erbjuda stora portioner till rimliga priser är det inte konstigt att stället är en populär plats att äta på.
– Jag tycker att alla ska ha möjlighet att äta sig mätta utan att det ska kosta en förmögenhet. En familj på två vuxna och två barn kan här äta en ordentlig måltid för två hundra kronor, det fungerar för att jag har så stor omsättning och kan köpa in mycket färska produkter på en gång, menar Sanne.


Förutom de populära smörrebröden serveras även ett antal andra klassiska danska rätter. Rödspättafilé med pommes frites samt rostbiff med remoulad är bara två exempel på mat som lockar hungriga matgäster. Sommartid har hon även ett café på torget där hon serverar kaffe, te och enklare mat. Men även om affärerna går bra för Sanne har hon inga planer på att öppna ytterligare matställen.
– I så fall skulle jag vilja ha ett i varje storstad runtom i världen och det går ju inte. Därför har jag bestämt mig för att ha ett ställe och så får folk från hela världen komma hit till Nexø, det är trevligare.

2014-06-16
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies