En godare tomat för både smak och miljö

Elleholms tomatodling är ett familjeägt företag som drivs av Thomas och Carola Lilja. Med sina fem stora växthus och yta på drygt 50 000 kvadratmeter (vilket motsvarar cirka tio fotbollsplaner) är man Sveriges näst största tomatodling.

Nästan 20 år efter starten 1988 tog Thomas och Carola Lilja över verksamheten på Blekingegården och passade samtidigt på att byta namn till Elleholms tomatodling AB.
– Vår odling finns i Elleholm utanför Mörrum, med närhet till både havet och Mörrumsån. Att få fram goda och smakrika tomater ligger oss varmt om hjärtat, säger Thomas Lilja.


Här är kvalitetstänket högt och målmedvetenhet stor med en hängivenhet att få fram svenska tomater som sticker ut. Enligt ägarna är Elleholms tomater ett godare val, både gällande smak och miljö.
– Vår ambition är att lokalt producera tomater som ger en smakupplevelse utöver det vanliga.


Elleholms tomatodling är specialiserade på runda tomater samt cocktailtomat på kvist. Säsongen är lång och i januari är det dags för plantering och utsättning av tomatplantorna.
– I mars börjar de första tomterna att skördas och sedan håller vi på ända fram till november. Under denna period skördar vi cirka 2 750 ton, vilket blir ungefär 200 000 tomater per dag! Dessutom är vi förmodligen Sveriges mest miljöanpassade växthusodling och vi arbetar ständigt med att minska vår miljöbelastning.


Anläggningen värms upp med överskottsvärme från grannen Södra Cell. Man använder klimatvänlig el framställd av förnyelsebar råvara, man samlar upp och återanvänder gödningsvatten till plantorna och med en transporteffektivisering är man ett bra val även ur miljösynpunkt.
Enligt en klimatutredning gjord av SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, har Elleholms tomater har en minimal miljöpåverkan i form av koldioxidutsläpp och står i en klass för sig jämfört med konkurrerande produkter.

2014-06-16
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies