192001 KM3

”En kakelugn är hemmets hjärta”

Mysfaktorn som en kakelugn ger är bombastiskt hög. Möt Emelie Jansson, en av få kvinnor i Sverige, som restaurerar och installerar gamla kakelugnar.

      Emelie Jansson som driver E. Henriksson Kakelugnsmakeri AB är Sveriges enda kvinnliga kakelugnsmakare med gesällbrev. Hon brinner för historia samt hantverk och har en antikvariatutbildning som går hand i hand med det nyvunna gesällbrevet. 

       – Jag vill jobba med hantverk men har också skaffat mig en akademisk utbildning att luta mig tillbaka på, säger Emelie. Jag har en byggnadsantikvarieutbildning och det är en utbildning som jag upplever verkar i fint samklang med den utbildning jag har som kakelugnsmakare. 

       Emelie gick som lärling hos Thomas Henriksson, barnbarn till Emanuel Henriksson som grundade företaget 1878.  Det var Thomas önskan att Emelie skulle driva företaget vidare och så blev det.  Kakelugnsmakeri är ett sällsynt yrke idag och inte många är utbildade i detta hantverk. Ett mansdominerat yrke. Emelie är en av få kvinnor i Sveriges arbetar med detta. 

      Inte alla hem är anpassade för att installera en kakelugn, men oftast finns det lösningar, berättar Emelie som både restaurerar, demonterar och installerar kakelugnar. Kakelugnen har sin historia så långt bak i tiden som 1500-talet. Först under 1700-talet etablerades kakelugnen som en funktionell eldstad.  Det var den tid då myndigheterna ansåg att den skog som fanns i Sverige inte skulle täcka behovet av ved så man önskade ett effektivare sätt för uppvärmning.  Arkitekt Carl Johan Cronstedt och general Fabian Wrede fick i uppdrag att konstruera en effektiviserad eldstad och förlagan till kakelugnen tros komma från Ryssland. De byggde upp en vedeldad kakelugn med ett femkanalsystem som gjorde att ugnen kunde bevara värmen längre. Ett system som används än idag. 

        – Det tar lite tid för en kakelugn att bli varm, men därefter håller den värmen i uppemot nio till tio timmar, säger Emelie.

       En kakelugn är inte bara en eldstad utan också en vacker inredningsdetalj i hemmet. Emelie beskriver den som husets hjärta.  Hon förklarar att en gammal kakelugn går att montera ned och du kan ta den med dig vid flytt. En ny kakelugn byggs på plats och står kvar där den står.  Passionerat berättar hon hur hennes yrke tar henne till unika platser och låter henne få ta del av unika historier.

– Det finns kakelugnar som är från tidigt 1700-tal som fortfarande är bevarade idag. Varje kakelugn har sin egen historia att berätta. Idag lutar trenden åt att folk vill bevara sina kakelugnar eller installera en antik kakelugn. Det är väldigt roligt att förstå. Det tar tid att installera en kakelugn och en viss planering krävs.

       – Det går inte att stressa fram en kakelugn, Emelie ler varmt. Det tar cirka tre månader för en kakelugn att torka innan den går att användas. Vi är inte så många i Sverige som kan detta hantverk så vill du ha en kakelugn lagom till kylan kryper på behöver du vara ute i god tid. 

Läs mer...

2019-02-21 11:30

193077 BK3

”Vi borrar som kungar”

Artikel Rätt arbetsmetod med rätt maskin utifrån de förutsättningar som råder avseende platsens material och projektets behov. Det krävs expertis för preciserad håltagning och sågning.
192013 KGW2

Pensionat för fyrbenta

Artikel Pensionaten blomstrade som mest i Sverige under slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Det som kännetecknar ett pensionat är helpension, med logi, mat, städning och aktiviteter. En något mer familjär...

Faktaruta

  • E. Henriksson Kakelugnsmakeri
  • E-mail
  • Hemsida
  • Instagram
  • Adress:
    Andréegatan 13
    413 27 Göteborg
  • Telefon: 070-493 76 34
____Sandra4_SV

Sandra vann kampen mot cancern

Nu vill hon stötta andra

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv