195004 ML2195004 ML1

En musikskola i tiden

Musikskolan i Lidköping har funnits sedan mitten av 1970-talet och är en populär verksamhet för både barn och ungdomar. Hit kommer cirka 150 nya elever per läsår för att ägna sig åt många olika slags instrument och även sång. Här kan eleverna utöva instrument och sång inom alltifrån klassiska stilar till musikstilar i mer modern tappning.

På musikskolan i Lidköping går det runt 750 elever. Hit kan barn och ungdomar i alla åldrar komma för att ta del av inspirerande och lärorika musiklektioner. Här finns allt ifrån babyrytmik till lektioner för barn och ungdomar inom instrument som till exempel blås- och stråkinstrument, trummor, piano och gitarr. Här kan eleverna också välja att ta lektioner inom solosång eller ägna sig åt körverksamhet. 

På musikskolan lägger de stor vikt vid att hänga med i utvecklingen vad det gäller musiken och att eleverna ska kunna lära sig att spela det dom tycker om och vill lära sig. 


        – Även om vi har de klassiska instrumenten riktar vi också in oss på de mer alternativa musikstilarna som synthmusik till exempel och vi låter även eleverna skriva egen musik, säger Johan Kjellberg som varit chef för musikskolan sedan 15 år tillbaka. 


Att gå på musikskolan innebär inte bara att gå på lektioner, för dem som vill finns också chans till att spela med andra och även att uppträda. Här jobbar Johan och hans kollegor för att eleverna ska få komma ut och spela tillsammans så ofta som det är möjligt. 


         – De som spelar blås- och stråkinstrument brukar vi försöka få in i en orkester. Det blir en extra dimension i lärandet och är lite häftigare att spela ihop med andra i jämförelse med att sitta på egen kammare och spela. 

Även alla andra elever, oavsett om de sjunger eller spelar ett instrument försöker Johan och hans kollegor att få in i en ensembleverksamhet. 


          – Det handlar om att göra saker tillsammans när man håller på med musik. Det är viktigt att eleverna känner en tillhörighet och får känna att de är musikanter. Här har också alla chansen att uppträda i olika sammanhang. Vi får ibland förfrågningar om att spela på olika platser och anordnar många egna konserter och föreställningar för att eleverna ska få uppträda. 


Musikskolan som är kommunal har idag 15 tjänster fördelat på 17 lärare. Lärarna som är kunnig inom olika områden gör ofta projekt ihop.


         – Ett mål som vi har i vårt arbete är att vi ska integrera oss så mycket som möjligt.

Musikskolan gör även många samarbeten med för- och grundskola och det är en del av framtidsvisionen, att fortsätta med detta.


          – Syns vi inte, finns vi inte och att bevara musikskolan är en punkt som vi ständigt jobbar med. Sådana här verksamheter är viktigare än någonsin idag, om man tittar på samhället i stort, eftersom det ger så många positiva effekter. Barn och ungdomar behöver något vettigt att sätta i händerna och jag tror att alla sådana här typer av verksamheter kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Läs mer...

2019-09-03 12:30

Hemsida
194090 M2

Lampor med behagligt sken

Artikel Milas svensktillverkade pannlampor ger möjlighet att utöva sporter och arbeten i ljusförhållanden som är behagliga för ögat och minskar trötthet.
193049 AA1

Rättvisa är det viktigaste av allt

Artikel Utmärkande för advokat Roba Azzam är hennes rättvisepatos, hennes envishet och hennes engagemang. Tillsammans med sina kollegor på Azzam Advokatbyrå gör hon allt som står i hennes makt för att försäkra...

Faktaruta

  • Musikskolan Lidköping
  • Mail
  • Facebook
  • Adress:
    Kylanderskolan
    531 51 Lidköping
  • Telefon: 0510-770741
_Jimmy1

Jimmy Schönning

Njutbart hemma!

_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

Arkiv