151083_BryggeriNyckelbydal

Energisk duo med passion för öl

Det tar tid att göra ett bra öl. Men när alla ingredienser samverkar på precis rätt sätt blir det en smakupplevelse utöver det vanliga. Det vet Göran och Maria Johansson på Bryggeri Nyckelbydal. Duon har under två års tid tagit fram flera intressanta och välsmakande ölsorter.

Göran och Maria Johansson har under större delen av sina liv tyckt om öl. Att testa ny ölsorter gick efter ett tag över till att bli en seriös hobby som handlade om att experimentera fram egna ölsorter. För drygt två år sedan tog duon ett beslut som kom att förändra deras liv. De slog upp dörrarna till Bryggeri Nyckelbydal, som ligger i en karaktärsstark villa på Ekerö där Maria och Göran ägnar dagarna till att producera de bästa ölsorterna de kan komma på.
   – Vi pratar alltid om nästa öl och vad vi ska göra. Vi pratar tills vi känner att vi har en bild av hur det ska smaka. Sedan börjar vi jobba på hur vi ska komma dit, säger Maria Johansson.

Tre standardsorter
I dag levererar bryggeriet öl till flera restauranger i Stockholm med omnejd. Duon uppskattar det till att de ringt 50 procent av krogarna. medan den andra halvan själva har hört av sig.
   Bryggeri Nyckelbydal har tre standardsorter – Bronsguden, Treudden och Lurudden – som alltid finns med i sortimentet. Duon jobbar även på att lansera nya sorter och spännande smakupplevelser. Göran och Maria kallar sig själva för nördiga, men i så fall är de två nördar som verkligen vet hur ett bra öl ska smaka. Det är bland annat därför de har tagit fram egna jäststammar och odlar egen koriander.
   – Man kan inte bara göra öl. Det handlar om sinnesrika uppfinningar och experiment. Vi vet att vissa jäststammar har speciella smaker och hur de kan kombineras med andra ingredienser. Ett öl blir riktigt bra först efter ett par månader, säger Göran Johansson.

Vill växa smart
Nyckelbydal är fortfarande ett relativt litet bryggeri, men Göran och Maria hoppas att verksamheten kommer att växa något i framtiden. Samtidigt måste det ske på en nivå som passar dem.
   – Vi är ganska idérika och Göran är duktig på tekniska lösningar, så vi sitter ofta och spånar på nya smaker och produkter, säger Maria Johansson.

Men oavsett storleken på bryggeriet eller antalet restauranger som beställer öl handlar det mesta i grund och botten om passionen för att ta fram ett bra öl.
   – Det är väldigt roligt. Det är alltid något oväntat som händer i det här arbetet. Vi kan alltid planera dagen, men sedan kan exempelvis jästen bestämma sig för att göra något, varav den ursprungliga planen kraschar, skrattar Maria Johansson. Det händer alltid något, det är roligt och omväxlande!

2015-02-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies