193040 RG6193040 RG2193040 RG1193040 RG5193040 RG3

”Ett hål i väggen med spännande smaker”

Det finns i runda tal 29 000 gelato-barer i Italien. Glassens förlovade hemland. Råda Gelato i Göteborg härjar i samma liga. Lokalt producerad italiensk gelato på svenskt västkustmål.

       Kocken Nicklas Uhrbom Eriksson i Göteborg saknade ett ställe i Göteborg där det gick att köpa glass gjord på äkta råvaror och naturliga smaker. Helt utan artificiella smaker eller färgtillsatser. Han var tidigt ute som medveten konsument och det som inte finns får man skapa själv. Tio år har gått sedan han startade Råda Gelato. Italiensk glass, gelato, i en bombastisk mängd olika kreativa och fantasifulla smaker som följer säsong. 

       – Jag tillverkar glass, säger Nicklas. Hantverksglass. Gelato som är gjord på riktiga råvaror. Råvaror som i sin naturliga form tar fram spännande smaker. Jag gillar det småskaliga, det kreativa och säsongsbetonade. Jag ville ha ett hål i väggen med en massa galna smaker, för Göteborgaren. 

       Är det skillnad på glass och gelato? Svaret är ett rungande göteborgskt JA! Det som inte går att beskrivas i ord kan lätt förklaras genom att själv testa och känna skillnaden. Råda Gelato är gjord på lokalt producerad mjölk från Skålldals lilla eko-mejeri. Gelato har lägre fetthalt än vanlig glass, en kompaktare konsistens och annan temperatur än vanlig glass, vilket gör att smakerna kommer fram mycket bättre. De naturliga smaksättarna och råvarorna som exempelvis nötter, frukt och bär kommer fram på ett fantastiskt sätt. 

       – Vad gäller smaker tittar jag på klassiska svenska smaker, italienska smaker samt även vad amerikanarna gör vad gäller smaksättning. Vi vill ta ut svängarna och våga vara innovativa. 

       Smakerna styrs av tillgång, säsong och Nicklas passion kring att experimentera. Experiment som har landat i smaker som exempelvis ädelost, saffran och mörk rom, passionsfrukt/bergamott och citronsorbet samt brynt smör eller pannkaksglass. Råda Gelato är högt rankat på Tripadvisor och lockar många gelatofrälsta göteborgsgäster till Landsvägsgatan 38. 

       Businessen är även off-season i full rulle och det finns inte alltid tid att förvalta de idéer som kommer upp. Intresset för kurser i gelato-tillverkning är stort och Nicklas anordnar kurser för hugade. 

        – Jag har många idéer om hur jag önskar utveckla konceptet, men i säsong är det tufft att hinna förverkliga dem. Jag ser i framtiden att jag kan erbjuda färdiga desserter att ta med sig hem. Gelato i portionsförpackning att ta hem till familjen eller kompisar som en schysst avslutning på arbetsveckan. Det finns graderingar inom allt. Även inom gelato, tillverkning och smak. 

        Råda Gelato är ärligt – rakt och rent – med en maxad smakupplevelse!

Läs mer...

2019-05-09 17:00

193030 S6

Ät dig jorden runt

Artikel Många mat- och vingäster som gillar hemma-hos-känslan hos Sinti och Natai da Silva Aires har fått till följd att Sinti behövde större lokaler och har flyttat till Linné, och det är precis lika charmigt...
193003 BM1

Din egen kropp – nyckeln till allt

Artikel Nu finns möjligheten att kasta nyckeln. Lås och stäng om dig med ditt eget fingeravtryck. Så enkelt, smart och säkert att till och med FBI, den amerikanska federala polismyndigheten, ser det som världens...

    Faktaruta

    6

    Löwengrip

    Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

    _Anette2

    Stockholms affärsänglar

    Investerar i unga, innovativa företag

    Spår-bild

    Podcasten Spår

    Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

    Arkiv