193001 KF7
193001 KF6
193001 KF1
193001 KF3
193001 KF4
193001 KF7
193001 KF6
193001 KF1
193001 KF3
193001 KF4

Ett kök med ett stort och vilt hjärta

KingFisher i Mariestad är en modern och trendinkännande viltrestaurang med tentaklerna ut i världen. Smakerna är hämtade från det svenska, franska, italienska och amerikanska köket. Men även andra delar av världen representeras i smaker som fusioneras.

       – Vilt är något som vi själva älskar.  Det här intresset har vuxit sig starkare sedan vi tog över verksamheten och riktade in menyn på vilt som älg, rådjur, hjort, vildsvin och duva, säger Daniel Adisho, ägare av viltrestaurangen KingFisher i Mariestad. Vi jagar själva. Daniel menar att restaurangen serverar en matupplevelse. En totalupplevelse. 

       – Vår claim to fame är det extremt vassa öga vi har för detaljer. Det är en del av kulturen hos oss, och det handlar om alltifrån att hitta den absolut bästa råvaran, till hur vi tillagar och smaksätter rätterna. Det handlar om val av porslin, glas och bestick, designen på menyn, vilken dryck som gör sig bäst till respektive rätt samt hur vi väljer att presentera detta och servera det till våra gäster.

Menyn växer och utvecklas stadigt. 

        – Vi vill servera likadan mat som vi själv älskar att äta. Vår viltmeny är väldigt omtyckt av våra kunder. Vi experimenterar med stor nyfikenhet i köket och skapar nya smaksensationer kontinuerligt. 

       Allt kött som används kommer från Johan i Hallen i Göteborg AB och är kontrollerat och kvalitetsstämplat.

       – Jag köper ett antal ton viltkött per år och Johan i Hallen är de enda som klarar de kvalitets- och leveranskrav som vi ställer. 

       Daniel beskriver verksamheten som ett tänk med lite av ”vinna eller försvinna”.  En önskan att leverera top notch, annars finns det ingen mening i det. Han säger att varje år ökar de anställdas engagemang och kunskap, samt vilja. 

      – När menyn utökas och kunderna blir fler ökar vår kärlek till KingFisher i takt med det. 

Upplevelsen hos matgästen ska vara att allt hänger ihop och att vi skapar matpoesi. 

Privat är Daniel gift och har fyra barn. 


193001 KF5

       

– Familjen är min prio ett, säger Daniel. Prio två är restaurangen, mat och dryck samt mina anställda. Jag vill vara en förebild för mina anställda, utan mina anställda finns jag inte. De är som en andra familj. Vi är tio stycken, inklusive jag, som arbetar på den här restaurangen. Jag upplever att ingen av dem är utbytbar. Vi har ett litet kök med ett stort hjärta, De flesta har jobbat här sedan restaurangen startade.  Det vi har byggt tillsammans är så viktigt. Den grund som jag har satt är något mina anställda så fint bygger vidare på. Vi har en mycket stark sammanhållning och drivkraft. Det finns inget ”själv” här, det är bara gemensamt och bara tillsammans. 

      KingFisher serverar lunch måndag till fredag från klockan 11.30 till 14.00. Lunchen består av fem olika rätter i tre olika prisnivåer.  À la carte serveras från klockan 18 till köket stänger klockan 22. Den som önskar vegetariskt har flera valmöjligheter. En av dessa är halloumi med spenat och färsk ingefära, paprika och bockhornsklöver som serveras i en krispig skål av linser och kummin. De fantastiska naanbröden är hembakta, av siktat vete, och serveras med olika smaksättning. 

       KingFisher sätter stor stolthet i de dryckesval som presenteras. Varje unik rätt har sin egen rekommenderade dryck med en karaktär som är anpassad för att förstärka de smaker som är rättens signum. Samtlig personal har kunskap i de rätter och drycker som serveras och Daniel ler stort när han tillkännager Kimmo Kotilainen, som en av de servitörer som besitter extra spetskompetens vad gäller drycker och dryckesval. 

       – När jag kom hit kunde jag inget i branschen, ler Kimmo. Daniel agerade som min mentor och lärde mig allting från grunden. Hur man presenterar mat och dryck.  Det har varit en härlig och lärorik resa. Det är också ett händelserikt yrke. Vi som arbetar här drar alla åt samma håll. Vi strävar efter att leverera högsta möjliga service och delar frikostigt med oss av kunskap. 

Daniel flikar in: 

       – Kimmo har ett hjärta av guld. Snäll som en ängel och han har ett fantastiskt öga för detaljer. Kimmo kan presentera viner baserade på alla vindruvor i världen. Han vet till och med om de är handplockade. När det gäller öl är han helt outstanding. Kimmo har bryggt eget öl här. Fyra olika sorter. Whisky, vin och öl – Kimmo kan mest av alla. 

       KingFisher tillverkar sin egen whisky. Något som spritt sig bland gästerna och andra med ett uttalat whiskeyintresse. En whiskey som säljer sig självt, utan några reklaminsatser. Det är en Single Malt Swedish Whisky som består av blandning av whisky som varit lagrad på olika fattyper på 30 till 200 liter, i tre till sju år, beroende på fatstorlek. Whiskyn har sedan slutlagrats på fat som mättats med hjortronvin. Det har resulterat i en komplex whisky med toner av salt, mineral, höst och hav. En elegant, kryddig och bärig karaktär. 

Vi ber Daniel om ett slutord till vår intervju. Han tittar på Kimmo och skrattar: 

      – Jag vill sammanfatta med att återigen säga att vi har ett litet kök med stort hjärta. Vi jobbar med vilt, fast vi är tama! 

2019-02-14
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies