144143-jonOevasFiskbod

Familjen bakom Luleås största fiskdisk

”Vår familj har alltid arbetat med fisk, så är det bara”, klargör Eva-Britt Johansson om bakgrunden till hur hon och sonen i dag driver Jon & Evas fiskbod med Luleås största och mest välfyllda fiskdisk.

I 30 år höll familjen Johansson till i fiskehamnen i Luleå. Nu kan kunderna hitta deras kunskap och stora utbud i Coop Forums butik. I deras disk trängs säsongens färska fisk och tillagade fiskrätter.
   – Vi satsar mycket på den lokala fisken under sommaren. Då är det främst sik, strömming och Luleälvslax som är fenklippt och därför får vi sälja den, berättar Eva-Britt.

Sedan förklarar hon att de inte får sälja någon fisk som Världsnaturfonden har rödlistat på grund av utrotningshot. Det har de avtalat med Coop.
   – Luleälvslaxen odlas, men sedan sätts den ut så den får leva fritt, tills den går upp i älven igen, beskriver Eva-Britt.

Utbudet styrs av årstiderna och året inleds alltid med den fina skreien.
   – Skrei är den finaste torsken, den lever i Barnetshav och simmar ner till norska kusten i januari. Köttet är både ljust och hårt eftersom den lever i så kalla och djupa vatten, upplyser hon.

Senare under våren blir det mycket strömming som tillsammans med laxen säljs mycket av kring midsommar. Laken är en riktigt ful fisk som är mycket underskattad, tycker Eva-Britt.
   – Man brukar säga att om man får en så ful fisk som lake på kroken ska man slänga tillbaka den, skrattar hon ljudligt och länge.
   – Men det är synd att slänga tillbaka en fisk med så fint kött.

Många hon visar fisken för blir förvånade över den fina kvaliteten och Eva-Britt är säker på att fisken skulle gå att sälja mer av om de bara kunde få tag i fler.
   Under juni till augusti kan kunderna njuta av lax, sik och strömming. Sedan tar höstens löjfiske vid. Har hon tur kan det komma riktigt stora fina hälleflundror från Norge. Men arten är på gränsen till utfiskad, så hur det blir i år återstår att se.
   – Västkustfisket har vi mer eller mindre året om, med räkor, kolja, marulk, förklarar Eva.

Skaldjur är överlag populärt, men bäst säljer lax.
   – Till storhelgerna kan de gå åt pallvis, då fyller vi disken till bredden och alla kylarna, berättar hon.

Intresset för fisk har ökat, vilket dels beror på att fler intresserar sig för matlagning efter att ha inspirerats av både kokböcker och matprogram på tv. Enligt Eva-Britt har genomsnittsåldern på kunderna sjunkit. För sin egen del skulle hon inte klara sig utan strömmingen om hon var tvungen att välja.
   – Det går att göra så mycket med strömming, lägga in, laga i ugn, steka. Men jag vill inte heller vara utan ortens lax, den blir så fin när man lägger in. Och så öringen!

Hon smakar sig fram i tanken bland fiskarter och -rätter när hon fortsätter att göra listan länge. Kanske är det så att den inte har ett slut förrän alla sorter räknats upp. För i den här familjen ligger fisk verkligen varmt om hjärtat.
2014-06-16
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies