155067 TB

Fullt med smak utan gluten

Tårtbiten är ett bageri med en välkommen nisch. Bageriet i Västerås drivs av Lotta Erberth och hennes dotter Cassandra Erberth Lindblad som gång på gång bevisar att glutenfritt – bröd, kakor och tårtor – är godare än ”vanligt” bakande. Faktum är att Tårtbiten hade ett traditionellt utbud från början, men att kunderna föredrog det glutenfria.


Lotta Erberth är hemkunskapslärare i grunden, har arbetat i köket på Västerås Waldorfskola och har länge varit en riktig tårtentusiast. Den sortens tårtentusiast som bakar flitigt och älskar när tårtmagasinen från världens alla håll dimper ner i brevlådan. Dessutom är hon glutenintolerant.


När en passande lokal i Västerås blev ledig slog hon till och öppnade egna Tårtbiten, ett bageri som sedan dess har huserat i fem olika lokaler.
   – Jag är en person som börjar möblera om när det blir tråkigt, men nu kommer jag att vara kvar här. Jag trivs på landet, det är fantastiskt att få vara här, säger Lotta, som numer har sällskap av dottern Cassandra Erberth Lindblad på jobbet.


Cassandra har varit mycket på Tårtbiten genom åren. Redan som bebis, faktiskt.
   – Hon har tillbringat många år i bageriet på nätterna, sovandes i vagnen, berättar Lotta Erberth och ler.


Sedan ett år tillbaka är Cassandra, som ville bli polis från början, bagare här och står för en ny kraft, energi och inspiration i bageriet. Men om det börjar höftas med ingredienserna i de recept som mamma har tagit fram, då sätter receptmakerskan stopp.
   – Det finns en anledning till varför receptet ser ut som det gör. Jag har provat och provat tills det funkar. Det måste vara exakt när man bakar stora mängder.


Tårtbiten står bakom ett 30-tal produkter, samtliga glutenfria, som bakas på äkta smör, fina råvaror och lokalproducerat mjöl som körs ut färskt till olika butiker och några grossister.


Hos Tårtbiten tilltalas man av hantverket och vill inte plocka in maskiner som gör jobbet. Det unika måste få vara kvar, samtidigt är man sugen på att utöka verksamheten. Däremot känns de många åren av bakande och spritsande i händerna och kroppen ska ju hålla hela livet.


Att börja baka med mer naturligt glutenfritt som är hållbart att göra och sälja är ytterligare en önskan som Lotta Erberth har.


En gång i veckan har butiken öppet och kan locka med ett sortiment utöver det ordinarie. När verksamheten låg mer centralt var öppettiderna betydligt mer generösa, men just nu får en gång i veckan räcka. Det finns också drömmar om ett litet sommarcafé med världens godaste chokladkaka utan ägg och mjölk. Ett café dit både människor och hundar ska vara välkomna.

2015-08-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies