173046 MC3173046 MC4173046 MC6173046 MC2

Härligt häng från tidig morgon till sen kväll

Café Muggen är en pärla på Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm. Här har stockholmare och turister fikat, ätit och umgåtts sedan 1992. Råvaror av hög kvalitet, eget kök och bageri - nu satsar man på sin kvällsverksamhet och cateringservice.

Det är nog svårt att hitta en stockholmare som inte känner till Café Muggen. Ett klassiskt café som numera bytt namn till Muggen Bistro & Café.


– Namnbytet beror bland annat på att vi har förändrat och breddat vårt utbud sedan starten för 25 år sedan, säger en av Muggens ägare Mathias Fredriksson.


De första åren drevs verksamheten som ett klassiskt fik med bakverk, smörgåsar och kaffe. Men så har konceptet utvecklats och expanderat, både vad gäller lokaler, förtäring och tjänster.  


– Muggen är fortfarande ett café men i dag serverar vi även frukost, lunch och lite enklare maträtter tillagade av våra kockar, säger Mathias.  


173046 MC1


Muggen var ett av Stockholms första renodlade caféer som fick tillstånd att servera alkohol.  


– Det är just vår mångsidighet som utmärker oss. Våra konkurrenter här i krokarna är antingen inriktade på mat eller fika. Vi erbjuder både och. 


Generösa öppettider är ytterligare ett faktum som gör verksamheten unik i området. Muggens långa historia är deras främsta styrka och Mathias menar att konkurrens är nyttigt. 


– Vi prioriterar kvalitet framför låga priser det uppskattas, säger han. 


Muggen är välbesökt på en välkänd gata. 


– Det är inte ovanligt att man käkar frukost här innan jobbet för att sedan komma tillbaka för en öl när arbetsdagen är slut, tillägger Mathias. 


Frukosten är mycket uppskattad och många gäster äter nästan alla veckans morgonmål här. Utbudet är vällagat och kommer direkt från det egna köket.


173046 MC5


Lokalerna är inredda i skandinaviskt ljusa träslag och på väggarna hänger inramade bilder föreställande Slussen förr i tiden.  Sommartid uppskattar många Muggens uteservering – där kan man sitta länge och observera Götgatsbackens folkvimmel.  


Menyn består till stor del av svensk husmanskost med knorr. Sommartid har man många internationella gäster som gärna vill prova det typiskt svenska köket. Men de svenska smakerna kompletteras av influenser från internationella kök och serveringar som man regelbundet besöker. 


– Vi reser mycket och vår inspiration kommer främst från New York men också från Frankrike och Italien. 

Restaurangens kockar är skickliga och lämnas fria att uttrycka sin kreativitet i matlagningen. Även om de är måna om att följa en röd tråd finnas det plats för dynamik.


Just nu pågår en intensiv satsning på kvällsverksamheten. Man vill erbjuda en vassare meny och skapa en avslappnad loungemiljö för häng och umgänge. 


– Man ska kunna sitta här med en cocktail, lyssna på skön musik och bara vara. Till sommaren kommer vi att hålla öppet ännu längre för att gästerna ska kunna njuta lite extra av Stockholms ljusa sommarnätter, säger Mathias. 

Ytterligare ett område man satsar extra på är catering och event.  


– Vi har sysslat en del med catering redan men det är inget vi har marknadsfört. Kunderna har kommit på rekommendation från andra. Vi fixar alltifrån små, intima middagar till stora bröllop.  


Delar av Muggen Bistro & Café finns tillgängliga för slutna sällskap.


– För den som vill abonnera har vi ett rum som man kan skärma av från de övriga. Det har egen ingång, egen toalett och projektor med duk för att man ska kunna koppla in sin egen dator, avslutar Mathias. 

Läs mer...

2017-06-13 15:15

174068 SB1

En bransch i stark förändring

Artikel Bilbranschen är i stark förändring och våra vanor kring bilköp har ändrats i och med internet. De stora hallarna med glänsande nya bilar kan snart vara ett minne blott. Vi träffar Dahn Sturesson på Strömbergs...
173024 LP3

Lotti P har kläder av mjukaste slag

Artikel Det var under en semesterresa i Inre Mongoliet som Lotti Paulsson kom i kontakt med de mjuka plaggen av kashmir. Det började med att hon köpte till sig själv, men snart fick även vännerna upp ett intresse...
  Träning_puff_webb

  Kom i form – vid en sten

  Fem enkla övningar för en finare figur.

  DSC_7374_webb_puff

  Går mot strömmen

  All vinst till välgörenhet – Godels unika affärsmodell skapar många frågetecken. 

  DriveNow_puff

  Dela bil?

  Carsharing är ett växande alternativ till egen bil.

  Arkiv