2

Hos Monicas Design tror man på Tomten

Mysigaste butiken i Gamla Stan. Monicas Design är den där butiken som vi, om vi får besökare från övriga landet eller allra helst utlandet, känner oss stolta att få ta med våra gäster till. Butiken är så långt från Kinaproducerade ”svenska” plastsouvenirer som det bara är möjligt!

Mitt i Gamla Stan ligger Monicas Design, som drivs av Monica Widén. Butiken och dess utbud med genuint svenskt hantverk matchar atmosfären i Gamla Stan alldeles ypperligt. Ett besök i Gamla Stan för fem år sedan med äkta maken, två utflugna barn, en tom butikslokal vid Tyska Brinken – det var det enda som krävdes – tillsammans med en passion för vackra ting, vana vid hårt arbete av att lotsa familj på Enköpingsgården samt en stark kärlek till Lena Linderholm och hennes alster.


– Jag var hemmafru i 17 år, berättar Monica. Barnen flyttade ut och min älskade gubbe och jag gick och trampade och undrade ”vad ska vi göra nu?” Min man är entreprenör, så när vi for in till Gamla Stan och den här butiken var till salu – då köpte vi den. Jag har alltid varit förtjust i Lenas Linderholms grejer, så vi ringde helt enkelt upp och frågade om vi fick sälja hennes konstverk.


184041 MD1


Det är mycket hjärta i butiken. Det är varmt, ombonat, mysigt, pyssligt, genuint, blommigt och färgglatt – glatt! Varje enskild sak har sin givna plats i sortimentet och som kund går man runt och ”ooar” och önskar att man hade en hel herrgård att fylla med underbara saker.


– Det här är storsäljaren, berättar Monica och visar oss tomtarna.


Svenskt hantverk med en 25-årig livshistoria av konstnärerna Kicki och Maija, tillverkade i naturmaterial: skinn, ull och trä. Varje tomte har sin egen unika karaktär. De kan sitta eller stå och finns i olika storlekar. Tomtarna älskas av gästande turister.


– En stor tomte sitter på flyget över till Australien just nu, skrattar Monica.


184041 MD2


Lotta, med Lotta Spjute Design, en väninna till Monica, har tillverkat de bedårande bullterrierna som står på en av hyllorna. Monica ler:


– Lotta bor här i Gamla Stan, så hon är en superlokal kändis. Hon har två bullterrier som hon springer omkring med här på kullerstensgatorna, och det gillar kunderna att höra.


Här samsas bland annat även alster av Emilia Linderholm, Ekelunds linneväveri, Rolf Bergs keramiktomtar och Mariedals koftor.


– Underbart vackra koftor, säger Monica. Tillverkade av ull. Korta och långa, samt ponchos. Ett fantastiskt svenskt hantverk, som är lika uppskattat av Stockholmsbosatta besökare som turister.


Monicas kärlek till Lena Linderholm, till sina övriga leverantörer, till svenskt hantverk, till vackra ting, till kunder och besökare från hela världen speglas av utbudet på butikshyllorna. Hit kan du kliva in för att köpa presenter till eller bara för att bli på gott humör!


– Det här är det roligaste jag någonsin gjort, säger Monica tacksamt. Vi gör alltid fina paket av presenterna för att matcha innehållet, göra tingen rättvisa, och att ge den där lilla extra omsorgen till våra kunder.

Läs mer...

2018-08-13 15:00

bild1

Gamification och vikten av digitalisering för företag

Artikel Gamification blev ett allmänt begrepp 2013, men viftades bort av vissa som något för att locka de yngre generationerna till handel och användning. Men det är mycket mer än så och de företag som hoppade...
bild2

En svensk speljättes framgångssaga

Artikel Den svenska spelindustrin tillhör en av Sveriges starkast växande exportmarknader med många olika aktörer, såväl stora som små. En av dessa är NetEnt som i över 20 år levererat mjukvara till spelaktörer...

Faktaruta

Spår-bild

Podcasten Spår

Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

_Jimmy1

Jimmy Schönning

Njutbart hemma!

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

Arkiv