185016 ES1185016 ES2

”Jag är en som lär”

Elever som känner trygghet och mår bra får ofta bättre kunskapsresultat. Den mindre skolan har många fördelar. Närheten till, och mellan, skolans pedagoger, rektor och övrig personal samt föräldrar och barn, lägger grunden till en trygg inlärningsmiljö.

Eriksbergsskolan i Helenelund, Sollentuna, är en liten skola. Här går knappt 200 elever, från förskola till årskurs 5. Anna Pilebro Bryngelsson är rektor på skolan sedan två år tillbaka.  En tjänst hon övertog efter att ha varit biträdande rektor i ett och ett halvt år. 


– Vi jobbar mycket med delaktighet på alla plan, säger Anna. Det är väldigt viktigt för mig. Att personalen är trygg i att ta egna beslut. Att vi har en tydlig riktning, och eget ansvar över att vi alla går åt rätt håll. Det ska vara en inkluderande och förlåtande miljö på skolan, där det inte är katastrof att göra fel, eller misslyckas. Det är otroligt viktigt att få våra fina elever att veta att ”jag är en som lär”. 


Arbetet med värdegrunden ”Barns lärandeidentitet”, påbörjades när Anna kom in som biträdande rektor på skolan. Uppdraget var att skapa lugn och ro i skolan genom att sätta alla barn i lärande. ”Att gå från tillrättavisning till undervisning”, som Anna uttrycker det. 


– Eriksbergsskolan har numera en struktur som värnar detta.  Våra lärare välkomnar barnen på morgonen. Vi går noga igenom i klassrummen vad som ska hända under dagen. Vår vilja är att eleverna ska ha arbetsmoment där de inte behöver fråga hela tiden vad de ska göra, utan att det finns tillgång till material som gör att skolarbetet hela tiden framskrider. I klassrummet finns alltid två vuxna. En lärare och en personal från fritids. 


185016 ES3


De senaste årens satsning på samtal med elever och föräldrar, parallellt med preventionsprogram mot mobbing, samt arbete med tydligt ledarskap, delaktighet, och meningsfullhet har gett resultat. Fysisk aktivitet har införts för eleverna varje dag. Kunskapsresultaten har ökat markant, till exempel når 90 procent av samtliga elever i årskurs tre når målen på alla delarna i de nationella proven. 


– Vi har kört maraton i sprinthastighet för att utveckla verksamheten och nu är vi i något som är gott, ler Anna. 


Rektor Annas tips för en bra skoltid för dina barn är att välja en skola ganska nära där du bor. Då har barnen till gång till sina skolkompisar för lek och umgänge. Att värna om det speciella i att senare i livet ha vänner kvar från barndomen. Välj också en skola med tydligt fokus på lärandet, som ger barnen utrymme att vara delaktiga och kreativa.  En skola som lär barnen att känna för världen, att det går att lita på vuxna och att lita på andra. Att barnen kan känna att de är viktiga och att det de säger är viktigt. Det är många fina värden som Anna vill framhålla och hon avrundar vårt samtal: 


– Vi är den lilla skolan med de stora möjligheterna och våra elever lär sig att de kan lära sig. Plus att vi som vuxna har ett ansvar att ge hopp om en ljus framtid till barnen, att det blir bra. Det ser jag som jätteviktigt. 

Läs mer...

2018-11-12 15:15

191008 CTJ2

En och annan stöt har man ju fått!

Artikel Tänk el och tänk säkerhet. Anlita en behörig elektriker som dessutom är passionerat intresserad av innovation så har du ellösningar för framtiden. CTJ EL har tagit de tidiga stötarna för din elsäkerhet.
clYTIE2Y

Samverkan i Alsike

Artikel S:ta Maria i Alsike är ett multihus med verksamheter inom förskola, skola, gruppboende, konferensanläggning samt vandrarhem. En mötesplats i hjärtat av det växande samhället Alsike.

  Faktaruta

  • Eriksbergsskolan
  • Epost
  • Hemsida
  • Adress:
   Svalgången 31
   191 41 Sollentuna
  • Telefon: 073-9151334
  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  Marre1_webb

  Mästerfrisören Marre

  Har aldrig en dålig dag

  _Skincity-pressbild

  Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

  Professionell hudvård online

  Arkiv