_StockSnap_MEMYJEJ4VB

Kryptovalutor tio år senare

Det är nu tio år sedan den första kryptovalutan gjorde entré på marknaden. Sedan dess har det kommit ut flera alternativ och alla har lett till stora diskussioner. En del ställer sig negativt till dess användning medan andra ser stora fördelar. Vissa har till och med klassat dem som framtidens stora valutor och därmed slutet för de traditionella valutorna.

Kryptovalutornas uppkomst har däremot inte varit en dans på rosor. Trots att utvecklingen har gått fort och värdet på kryptovalutor som bitcoin har stigit bortom allas förväntningar, har de varit utsatta för både säkerhetsintrång och fall på börsen, och dess korta historia är fylld av mystik.  


_StockSnap_MEMYJEJ4VB


Olika kryptovalutor 

Bitcoin var den första kryptovalutan som lanserades, men idéen är äldre. Redan på 90-talet började exprimenten med e-valutor som B-money och Bit Gold. Dessa blev däremot aldrig verklighet. Men efter bitcoins framgångar dök det ganska snabbt upp andra typer av virtuell valuta. 2011 kom Litecoin, vilket följdes av valutor som Ethereum, Ripple och Bitcoin cash. Ethereum är den mest framgångsrika efter bitcoin, som uteslutande används som valuta och vars marknadsvärde uppgår till 40 miljarder dollar. I och med de höga värderingarna finns det ett stort intresse för både valutahandel samt andra investeringar och allt fler butiker och tjänster har börjat att acceptera det som betalmedel.   


Bitcoins okända skapare 

Första gången bitcoin presenterades för världen var i artikeln ”Bticoin: A peer-to-peer Electronic Cash System”. Den släpptes 2008 och skrevs av den mystiske Satoshi Nakamoto,bitcoins skapare, som vi än idag inte vet något om. Namnet är ett alias som används på internet och trots att flera har hävdat sig vara "Mr Nakamoto" har det alltid visat sig vara fel. Bitcoin är en kryptovaluta, eller virtuell valuta, som endast finns på internet. Den första transaktionen skedde 2009 mellan Nakamoto och programmeraren Hal Finney och var på 10 bitcoin. Detta var starten på en marknad som kom att växa bortom allas förväntningar. 2017 var en bitcoin värd 20 000 dollar. 


Prognoser för framtiden

2018 var inte ett bra år för kryptovalutorna och värdet på bitcoin föll med 80 procent. Anledningen bakom fallet var ett minskat intresse bland investerare, en dyrare utvinning och en omfattande granskning av finansinstituten. Trots fördelarna med att vara en anonym valuta som bara finns på nätet och som inte kräver några mellanhänder, har den gett upphov till stora diskussioner. I och med att det är en anonym valuta kan den användas i oärliga syften. Det finns också säkerhetsbrister, vilket betyder att användare måste vidta omfattande säkerhetsåtgärder för att hålla sin plånbok säker. Utvinningen är också utsatt för säkerhetsrisker och flera ”utvinnare” har blivit hackade genom åren.  


_StockSnap_G3YOGRBLF3


Men trots dessa brister och omfattande fall i värde fortsätter kryptovalutorna att både fascinera och intressera. Enligt prognoserna för årets tekniktrender kommer kryptovalutorna att öka i användning som betalmedel och bli säkrare. Redan nu har värdet på bitcoin återhämtat sig kraftigt. Man bör akta sig för att avfärda kryptovalutor som en fluga. Allt tyder nämligen på att de, för eller senare, kommer att kunna bli framtidens valutor.  

Läs mer...

2019-03-11 10:15

194044 HM4

Ingen sommar utan Häggströms i Lögdeå – Sveriges mest udda modedestination.

Artikel Lögdeå må vara en liten plutt på Sverigekartan med sina cirka 350 invånare, men den lilla bygden stoltserar med ett anrikt modehus med anor från 1922. Uppdaterat till en livsstilsbutik i NK-format med...
193078 CF3

Träna med PT i Danderyd

Artikel Nya och förbättrade livsstilsvanor kräver såväl kunskap och förståelse som vilja och motivation. Hållbar träning och hållbara kostvanor handlar i mångt och mycket om att hitta det som fungerar i just din...
naim 4

Superdeisgnern Naim Josefi

Skapar magi.

_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom skönhetsimperiet

Professionell hudvård online

_Anette2

Stockholms affärsänglar

Investerar i unga, innovativa företag

Arkiv