126071-meza.1
126071-meza.2
126071-meza.1
126071-meza.2

Libanesiska smårätter som passar alla

Meza är den libanesiska varianten av spanska tapas – små rätter som äts tillsammans och helst under en längre tid. På restaurang Meza i Uppsala erbjuds dessa små läckerheter både till lunch och middag.

– Meza finns i hela mellanöstern, bland annat i Syrien, Libanon och Turkiet. Tanken är att man ska sitta ner tillsammans och äta. Umgås utan att ha bråttom snarare än att stressa i sig mat på en halvtimme bara för att bli mätt. Många sitter i flera timmar och beställer först in kalla rätter, sedan varma och fortsätter till slut med kaffe och vattenpipa, förklarar Juan Metto, delägare i Meza restaurang.
Han startade restaurangen för två år sedan tillsammans med Walid ”Walle” Metto och sedan dess har det bara gått framåt. Den höga kvaliteten på maten skapar nöjda gäster samt att det ofta är fullbokat.
– Vi använder aldrig halvfabrikat utan lagar all mat från grunden. Hummusen gör vi direkt på råa kikärtor som kokas och sedan mixas med övriga tillbehör, något vi har förstått är ganska ovanligt på restauranger i Sverige. Råvaror som kött och grönsaker köper vi svenskt, medan kryddor och andra tillbehör importeras från vårt hemland Libanon, berättar Walid.

Den största skillnaden mellan meza och tapas är att tapas ofta är inriktat på skaldjur och fisk, medan meza innehåller mer vegetariska rätter och grillat kött. På restaurang Meza serveras inget fläskkött utan främst oxfilé, entrecote och lamm i kotletter och färs.
– Lammfärsen är den absoluta favoriten bland våra gäster. Den har inte den där speciella lammsmaken som många inte gillar. Både jag och mina barn har svårt för att äta lamm, men den rätten gillar vi verkligen, fortsätter Juan.
På menyn finns elva olika mezarätter plus en stor grillmix med olika köttsorter. Restaurangen är öppen såväl på kvällar och helger som till lunch. Samma mat serveras vid samtliga tider, men lunchen är oftast något enklare för att kunna matcha svenskarnas korta lunchraster.
– Många tror vid första anblick att vi är ett kebabställe där det går fort att få sin mat, men eftersom allt lagas direkt vid beställning tar det sin tid. Vi har satsat på att ha extra personal vid lunchtid, men att grilla en köttbit tar lika lång tid här som det gör hemma, menar Walid som själv tycker att mat ska få ta tid att laga.
Och genom att allt lagas vid beställning är även specialbeställningar välkomna.
– Vi anpassar oss efter önskemål om kryddning och tillbehör samt om någon är allergiker. Det är bara att säga till. Här finns något för alla smaker och väldigt sällan lämnar våra gäster kvar mat på tallriken.

2012-12-17
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies