157036 MR
157036 MR0
157036 MR1
157036 MR2
157036 MR3
157036 MR4
157036 MR
157036 MR0
157036 MR1
157036 MR2
157036 MR3
157036 MR4

Matglädje och öppenhet i skomakarstaden

När Makeriet i Örebro flyttade in i lokalerna på Kungsgatan för ett och ett halvt år sedan var det med målsättningen att skapa ett ställe där gästerna kan stanna upp i tillvaron och bara vara. Här finns flera koncept – både vinbar, grillrestaurang och bistro. Hos Makeriet möter smakfull inredning det öppna kökets underbara dofter.

Makeriet har på kort tid blivit populärt bland många örebroare, bland annat för den vackra och ombonade inredningen, den trevliga och kunniga personalen samt den goda maten och vinerna. Grundarna ville skapa en kärna i den gamla skomakarstaden och har satt stället, som rymmer flera koncept under ett och samma tak, på kartan. Känslan är uppiggande och upplägget nyskapande. Makeriet tillför Örebro en extra passion som tidigare saknats för främst klientelet från 30 år och uppåt.

Makeriets hemtrevliga miljö i kombination med vinbaren och grillrestaurangen stimulerar alla sinnen. Här kan man verkligen slappna av.

Är man sugen på ett avslappnat mingel med vin eller bubbel är det vinbaren man ska styra stegen till. Här erbjuds ett brett och smakfullt vinutbud, samt en hyllning till skodesignern Manolo Blahnik och i synnerhet hans sko Lissio. Blahnik säger sig inte skapa skor, utan snarare flyktiga ögonblick och det är precis den känslan som Makeriet vill ska infinna sig hos gästerna.

I anslutning till vinbaren finns den populära grillrestaurangen. Vill man vara säker på att få ett bord här är det bordsbokning som gäller.

– I veckorna finns det chans att komma in på drop in, men det är allra bäst att boka vilket vi också brukar rekommendera gästerna, säger Helen Widlund, Makeriets restaurangchef.

I restaurangen kan gästerna avnjuta en vällagad à la carte-meny med förrätter som råbiff, brioche med löjrom samt frasig mozzarella med tomat och basilika. Bland huvudrätterna finns Bouillabaisse, torsk med musslor och havskorall, långkokta vildsvinsrevben samt Närkeburgaren på rökt sidfläsk som serveras med husets egen dressing och pommes frites.

Är man sugen på något grillat kan man välja mellan spännande rätter som sirloin tip, rib eye, diamondbiff(som hängmörats i 40 dagar) samt tomahawk. Sist men inte minst har grillrestaurangen självfallet även försvinnande goda efterrätter.

– Vi har ganska klassiska rätter i grunden som sticker ut lite mer än vanligt. Vi har verkligen duktiga kockar, säger Helen Widlund, och betonar att Makeriet inte har fine dining utan en avslappnad form av fine à la carte.

I Magasinet serveras lite mer bistrolik mat. Just nu är det en minimal meny som tar avstamp från grillen.

– Där råder till och med en ännu mer avslappnad miljö med party på kvällen. Då är det dj och dans, säger Helen Widlund och avslöjar att Magasinet kommer att få ett helt nytt koncept under våren.

När det nya Magasinet står klart kommer det att kompletteras av ett nybyggt glashus med lounge, bar och dans.

Efter den stora renoveringen för något år sedan skapades en helt annan planlösning än den som präglat tidigare verksamheter. Makeriet är byggt på ett sätt som gör att gästerna kan röra sig fritt mellan de olika delarna. Helen Widlund liknar det vid ett öppet hus där alla delar hänger ihop och möjliggör för gästerna att gå från grillen till vinbaren och från vinbaren vidare till Magasinet. Konceptet gör att gästerna gärna stannar i flera timmar.

– Visionen är att detta ska vara ett levande hus där gästerna alltid känner sig välkomna. Det finns alltid plats och folk att träffa. Sedan ligger Makeriet bra till geografiskt sätt oavsett om du kommer hit för lunch, after work, middag eller bara för att ta ett glas.

Som om detta inte vore nog finns även en fest- och konferensvåning med plats för 100 gäster. Denna våning är som gjord för såväl kickoff och företagsevent som bröllops- eller födelsedagsfest.

– Då har man våningen för sig själv och kan sedan gå ner och sluta upp.

Fram till julafton intas Makeriet av julbord som upptar hela huset. Här är inte bara maten något extra, i samarbete med Lerbäcks teater tas nämligen gästerna med på en resa tillbaka i tiden. Julstämningen är garanterad under julsagan, som bjuder på den spänning som bara en stulen julkassa kan bjuda på.

När man tagit del av julbord med en mystisk och magisk julsaga blir det sedanliga julbordet aldrig detsamma.

2015-11-17
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies