192030 MG4192030 MG1192030 MG3

Medveten Grön

Medvetet och grönt. Minsta möjliga miljöpåverkan och minsta möjliga matsvinn. Mesta möjliga ekologiskt, färgstarkt och vegetariskt – Medveten Grön.

      Medveten Grön startades för fyra år sedan av miljövetaren Kristin Petersson. Syftet är att inspirera människor, utan en massa pretentiösa pekpinnar, till att äta mer grönt, att äta mer medvetet och att öka förståelsen för att det är rätt enkelt att äta vegetariskt. Många gör det redan i rätt stor utsträckning idag utan att reflektera över det.

       – Jag kan höra människor säga att de inte gillar vegetariskt och då brukar jag svara ”pannkaka då?”, skrattar Kristin. 

        Kristin har alltid varit intresserad av mat och miljö. En skogsälskande pappa har också gett henne ett genetiskt arv att värna om djur och natur. Det fanns inte riktigt på kartan att Kristin trodde att hon skulle laga mat som ett sätt att leva och försörja sig, men att sitta på kontor fungerade inte riktigt och viljan att mer handgripligen påverka människor till bättre matvanor och ett större miljötänk resulterade i cateringfirman Medveten Grön. 

       Tusentals människor har inspirerats av Kristins matlagningskonst och påverkats till att äta mer grönt och mindre kött. Närodlat, ekologiskt och säsongsbetonat är viktiga stöttepelare i menyn.

       – Vi erbjuder frukost i olika former, mingel, luncher, middagsbufféer, studentbufféer, efterrätter, fika och julbord. Ni önskar så löser vi det. Det största uppdrag vi hittills haft är ett julbord till 180 personer med elva rätter. Det gick bra. Vi har ännu inte hittat vårt tak ”uppåt”. Jag har bara sagt nej till vatten på flaska – det stämmer inte riktigt med vår profil. Vi vill jobba med hållbarhet så gott det går och serverar hellre kranvatten i vackra vattenkaraffer. 


192030 MG


Medveten Grön anordnar matlagningskurser i köket på Karl Johansgatan som snabbt blir fulltecknade. 

        – Det är superkul. Kurserna lockar blandade åldrar och blandad erfarenhet av att laga vegetariskt. Vissa är vegetarianer sedan många år tillbaka och kommer för att få ny inspiration. Andra är nybörjare. Vi lagar cirka tio till tolv olika recept under en kurs. Jag berättar om lite tips och tricks som kan vara användbart när man lagar vegetariskt. 

       I alla beslut som Medveten Grön tar finns det ett mycket starkt miljöfokus. Kristin menar att ju mer du tänker kring hur det du gör påverkar miljön, desto mer lär man sig och det finns alltid utvecklingspotential.

       – Det är med miljön i fokus allt i vår verksamhet startar från menyplanering till val av leverantör. Hittar vi inte den råvaran vi önskar som ekologisk, så väljer vi en annan råvara. Vi strävar även efter att vara så miljömedvetna vi kan även utanför matlagningen. Det gäller alltifrån vilken elleverantör vi använder till vad vi köper för städprodukter.

Läs mer...

2019-02-21 11:00

192035 DODO5

En uppstickare inom skönhet

Artikel Salong DoDo kickade igång verksamheten i Strömstad för sex år sedan. Tre lyxiga skönhetssalonger senare satsar David Samin på att växa.
192031 SS4

Svenskt fintech-bolag utmanar fondjättarna

Artikel En trio i Göteborg har skapat verktyget som ger dig mod att börja aktiespara. Istället för att fylla bankens ficka via de avgifter den tar ut för ditt fondsparande – fyll din egen.

  Faktaruta

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

  6

  Löwengrip

  Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

  Spår-bild

  Podcasten Spår

  Oskyldigt dömda måste kunna få upprättelse

  Arkiv