192030 MG4192030 MG1192030 MG3

Medveten Grön

Medvetet och grönt. Minsta möjliga miljöpåverkan och minsta möjliga matsvinn. Mesta möjliga ekologiskt, färgstarkt och vegetariskt – Medveten Grön.

      Medveten Grön startades för fyra år sedan av miljövetaren Kristin Petersson. Syftet är att inspirera människor, utan en massa pretentiösa pekpinnar, till att äta mer grönt, att äta mer medvetet och att öka förståelsen för att det är rätt enkelt att äta vegetariskt. Många gör det redan i rätt stor utsträckning idag utan att reflektera över det.

       – Jag kan höra människor säga att de inte gillar vegetariskt och då brukar jag svara ”pannkaka då?”, skrattar Kristin. 

        Kristin har alltid varit intresserad av mat och miljö. En skogsälskande pappa har också gett henne ett genetiskt arv att värna om djur och natur. Det fanns inte riktigt på kartan att Kristin trodde att hon skulle laga mat som ett sätt att leva och försörja sig, men att sitta på kontor fungerade inte riktigt och viljan att mer handgripligen påverka människor till bättre matvanor och ett större miljötänk resulterade i cateringfirman Medveten Grön. 

       Tusentals människor har inspirerats av Kristins matlagningskonst och påverkats till att äta mer grönt och mindre kött. Närodlat, ekologiskt och säsongsbetonat är viktiga stöttepelare i menyn.

       – Vi erbjuder frukost i olika former, mingel, luncher, middagsbufféer, studentbufféer, efterrätter, fika och julbord. Ni önskar så löser vi det. Det största uppdrag vi hittills haft är ett julbord till 180 personer med elva rätter. Det gick bra. Vi har ännu inte hittat vårt tak ”uppåt”. Jag har bara sagt nej till vatten på flaska – det stämmer inte riktigt med vår profil. Vi vill jobba med hållbarhet så gott det går och serverar hellre kranvatten i vackra vattenkaraffer. 


192030 MG


Medveten Grön anordnar matlagningskurser i köket på Karl Johansgatan som snabbt blir fulltecknade. 

        – Det är superkul. Kurserna lockar blandade åldrar och blandad erfarenhet av att laga vegetariskt. Vissa är vegetarianer sedan många år tillbaka och kommer för att få ny inspiration. Andra är nybörjare. Vi lagar cirka tio till tolv olika recept under en kurs. Jag berättar om lite tips och tricks som kan vara användbart när man lagar vegetariskt. 

       I alla beslut som Medveten Grön tar finns det ett mycket starkt miljöfokus. Kristin menar att ju mer du tänker kring hur det du gör påverkar miljön, desto mer lär man sig och det finns alltid utvecklingspotential.

       – Det är med miljön i fokus allt i vår verksamhet startar från menyplanering till val av leverantör. Hittar vi inte den råvaran vi önskar som ekologisk, så väljer vi en annan råvara. Vi strävar även efter att vara så miljömedvetna vi kan även utanför matlagningen. Det gäller alltifrån vilken elleverantör vi använder till vad vi köper för städprodukter.

Läs mer...

2019-02-21 11:00

193003 BM1

Din egen kropp – nyckeln till allt

Artikel Nu finns möjligheten att kasta nyckeln. Lås och stäng om dig med ditt eget fingeravtryck. Så enkelt, smart och säkert att till och med FBI, den amerikanska federala polismyndigheten, ser det som världens...
193002 HT5

Mat, möten och människor - i Ljungby

Artikel En trio syskon är Ljungbys mest uppskattade festfixare. Tillsammans driver de Hotel Terraza som lockar såväl affärsresenärer som turister, konferensgäster och de festglada.

  Faktaruta

  naim 4

  Superdeisgnern Naim Josefi

  Skapar magi.

  Holknekt_webb3

  Per Holknekt

  Från brädan till scenen

   _Bild 15

  Persisk Mat

  Följ med på vägen till det persiska köket

  Arkiv