193018 TTA1193018 TTA2193018 TTA3193018 TTA4

”Munnen återspeglar hur kroppen mår”

En sund livsstil bidrar till en förbättrad munhälsa. ”Vi visar omsorg om patienten genom att betrakta personen ur ett mer holistiskt perspektiv”, säger tandläkare Torsten Avén.

På Odengatan i Stockholm besöker vi en av de mest fascinerande tandläkarmottagningar vi någonsin stött på, och vi träffar teamet bakom mottagningen. Lokalerna är som ett crescendo av retrokänslor och kreatören själv beskriver dem som ”high-tech i hemmiljö med inslag av humor”. Tandläkare Torsten Avén tar emot oss tillsammans med tandhygienist Marie Fransson Avén. 

      – Det är genomtänkt här, säger Marie, och det är Torsten som har tänkt. 

      – Man presenterar sig ju mycket genom sin inredning, säger Torsten. Rostfritt och vitt är inte riktigt vi. Det var ju givetvis en utmaning för mig och hantverkarna att skapa det här med de hygienkrav vi ställer. Våra patienter trivs här och de säger ofta att ”du får aldrig ändra färg i väntrummet”. 


Omsorg och ett holistiskt perspektiv är det förhållningssätt mottagningens personal har gentemot sina patienter. 

       – Munnen är ju inte en isolerad del av kroppen utan vi ser hela människan, säger Torsten.


Torsten berättar hur han just i dagarna tagit del av diskussionen om varför inte samarbete mellan sjukvård och tandvård fungerar bättre.

       – Vi som arbetar med tandvård ser väldigt ofta hur folk mår genom att undersöka tänder och munnens alla delar. Livsstil och vanor, mående och eventuella sjukdomar går ofta att se vid en tand/mun-undersökning. 


Han förklarar vidare att en ökad konsumtion av läskedrycker och sportdrycker ofta ger nedsliten emalj och gropar i emaljen. Liksom att intag av mediciner ger muntorrhet. Det går även att se slemhinneförändringar, svampinfektioner och inflammationer som alla är tecken på att kroppen är i obalans på ett eller annat sätt. 


Tandhygienist Marie visar hur tänderna och munhygienen ska skötas. Tanden har fem ytor och genom att enbart borsta tänderna kommer du bara åt tre ytor. Det är därför viktigt att använda tandstickor, mellanrumsborste eller tandtråd, en gång per dag. Viktigt är att dessa hjälpmedel har rätt storlek så att de verkligen ligger an mot de ytor de ska bearbeta, berättar Marie. Detta får man hjälp med – att välja ut individuella hjälpmedel och att träna in rätt teknik. Bakterierna samlas i tandköttsfickorna där de gärna vill gömma sig. Tandlossning startar nästan alltid mellan tänderna så se till att göra ALLA ytor rena en gång per dag så minskar risken avsevärt.  Antalet intag ska begränsas till fem per dag. Kom då ihåg att även till exempel en vindruva = ett intag, om den intas mellan målen. 


Tandborstning ska ske morgon och kväll för att undvika nedslitning av emaljen. Även här är tekniken avgörande för resultatet. Marie vill att man ska finna en njutning med sin munvård:

       – Det tar bara typ fem minuter och känns sååå bra och fräscht efteråt. Många spenderar 90 minuter på gym så fem minuter för tänderna bör alla ha tid med. 


        – Bakterierna lever på kolhydrater, fortsätter Torsten. Ska du ge dem en rejäl knuff ge dem socker, den sämsta kolhydraten. Ju mer kolhydrater desto större kariesrisk. Så det är viktigt att ha koll på dina matvanor. Det är sedan lättare att få hål i en tand som är lagad, med skarvar där bakterierna fastnar. Din livsstil påverkar dina tänder och munnen återspeglar hur kroppen mår. 

Läs mer...

2019-06-12 14:30

193068 ABS&RL1

Om någon slår

Artikel De två advokaterna Barbro Sjöqvist och Rebecca Lagh har båda en bakgrund inom kvinnojourer och vill hjälpa utsatta kvinnor och barn. – Vi är engagerade i våra klienter och gör vad som krävs. Många av...
 

Utmaningarna med att marknadsföra sport

Artikel Sportorganisationer söker efter nya sätt att marknadsföra sig. Publiken är inte densamma som för 20 år sedan och traditionellt populära sporter konkurrerar nu om både tittare och sponsorer. Nya sporter...
  __MG_9672

  Från förort till finrum

  Bröderna Güven driver stans bästa krogar

  Cecilia5

  Cecilias Hed Malmström

  Sveriges första kvinna på sydpolen.

  Marre1_webb

  Mästerfrisören Marre

  Har aldrig en dålig dag

  Arkiv