134082_olandskan_med_vanner

Öländska kroppkakor på Söder

Malin Karlssons öländska ursprung i kombination med hennes stora intresse för matlagning fick henne att sluta sitt arbete som beteendevetare för att i stället satsa på något helt annat. Med fokus på öländsk mat och delikatesser startade hon tillsammans med tre kompisar butiken och lunchrestaurangen Öländskan med vänner på Södermalm i Stockholm.

– Det finns så mycket härlig mat på Öland som aldrig kommer utanför ön. Jag letade själv efter öländska produkter när jag flyttade upp hit och insåg att det fanns ett behov. När vi bestämde oss för att satsa på mat, som är så fantastiskt roligt, föll därför valet på att göra en öländsk butik, berättar Malin Karlsson, en av delägarna till Öländskan med vänner.
Många av produkterna i butiken kommer från lokala producenter på ön – som ostar, marmelader, senap och kryddor. Varje vecka erbjuds också hemlagade kroppkakor från ett äkta öländskt recept, något som blivit otroligt populärt bland såväl ölänningar i trakten som andra som fastnat för butikens koncept.
– Kunder som bor långt härifrån ringer hit för att de har hört talas om våra kroppkakor och ber oss lägga undan tills de kommer. Tyvärr måste vi ha tillgång till vinterpotatis för att kunna laga dem, vilket gör att det blir svårt sommartid, förklarar Daniel Nilsson, även han delägare i företaget.

En annan favorit har blivit lunchsopporna som erbjuds varje dag. Med målet att inte servera samma variant oftare än med en månads mellanrum, bortsett från torsdagens ärtsoppa, har ryktet om Daniels soppor spridit sig som en löpeld över Södermalm.
– Han är väldigt duktig på att laga mat och kunderna vet att det smakar bra oavsett vilken soppa som serveras för dagen, berättar Malin och menar att trots att sittplatserna är få inne i butiken är take away-portionerna desto fler.

2013-08-28
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies