125135_Sventab

Omväxling under ytan

Reparationer och nyproduktioner av broar och kajer är de vanligaste uppdragen på Stockholms Vattenentreprenader AB:s 30-åriga agenda. Den gemensamma nämnaren för alla arbeten är lokaliseringen. En vanlig dag på jobbet sker i vattnet och inget uppdrag är för enkelt eller avancerat. ”En dykare ska kunna alla jobb i vattnet”, säger en av företagets grundare Jan-Erik Johansson.

Det räcker inte att ha yrkesbevis och dykarcertifikat. Att trivas med att spendera lång tid under vattnet är onekligen en förutsättning för att kunna arbeta på Stockholms Vattenentreprenader AB, eller Sventab, som man brukar kalla företaget. Ungefär sju timmar om dagen tillbringas i vattnet, året runt.
– Det blir 1 500–1 600 timmar varje år, konstaterar Jan-Erik Johansson som driver företaget tillsammans med Håkan Freij.
Jan-Erik trivs. Att det har hunnit bli 30 år inom samma bransch och yrke beror inte på slentrian. Framför allt är det omväxlingen som förnöjer.
– Det är väldigt sällan som samma uppgift dyker upp två gånger. Det finns alltid något nytt som gör arbetet annorlunda.

Sventab har hunnit med en hel del under sina år i branschen. Bland annat bärgat Drakenplan under 1980-talet och varit delaktiga i det byggtekniskt mycket avancerade arbetet med den 1 800 meter långa Höga Kusten-bron som invigdes 1997.
– Broar står på fundament under vattnet, de vilar på dykarnas konstruktioner, säger Jan-Erik och menar att det går att göra mer under vattnet än vad folk i största allmänhet tror.
Det är också Sventab vi har att tacka för att Stockholms många kajer håller genom alla år. Arbetet med dessa är ett återkommande inslag för dykföretaget. Främsta uppdragsgivarna är Byggföretag och Kommuner som främst Stockholms stad. Tillsammans med byggföretagen som arbetar ovanför vattenytan erbjuder man kunden ett helhetskoncept på entreprenad.
2012-11-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies