På Forno Romano servera italiensk matkonst

Solen tycks ha ett speciellt skimmer över det italienska köket. krus med olivolja, vedugnsbakade pizzor och mortlar som krossar färska kryddor till pesto. På Forno Romano i Uppsala kommer ingredienserna direkt från Italien för att ge den rätta smaken och den tillhörande medelhavskänslan.

På restaurangen Forno Romano i Svava Gallerian möter vi veksamhetschefen Yuri Soghomonyan. Forno Romano har funnits på samma plats i drygt fem år och är i dag ett välkänt lunchmål för de flesta i Uppsala. Yuri är utbildad kock och har länge studerat och arbetat med italiensk mat. 


– Det som många inte vet är att italiensk mat ser olika ut om man reser från norr till söder. Det är mildare smaker i norr och det är i Neapel som pizzan har sin vagga. Vårt recept på pizzadeg kommer därav därifrån. 


Råvarorna som används i restaurangen kommer direkt från Italien och importeras för att ge den perfekta känslan på maten. Men det krävs mer än rätt råvaror för att maten ska bli perfekt. Den ska också vara tillagad i den speciella vedugn som gett restaurangen dess namn.


– Vedugnen vi använder är specialgjord som en romersk ugn. Den måste ha speciella mått eftersom en för stor ugn blir för kall och en för liten blir för varm. Den ugn som vi använder är tillverkad med samma mått som man använde under romartiden, förklarar Yuri. 


Trots att det är de italienska smakerna som lockar flest besökare har köket även svensk husmanskost. Här varieras rätterna så att det ska finnas någonting för alla som kommer. Det är en av anledningarna till att många sällskap och företag väljer restaurangen. 


– Vi är noga med att det ska finnas något för alla som vill äta här. Vi servera glutenfri pasta och pizza, vi har vegetarisk och vegansk mat och även anpassningar till LCHF. 


Från klockan 15.00 på eftermiddagarna finns även á la carte som serveras fram till klockan 21.00. Den som vill kan sedan sitta kvar i baren med ett glas vin fram till 22.00. Många företag och andra sällskap väljer att samlas här efter arbetstid, det går då att boka in den speciella VIP-loungen för att sitta lite mer avskilt. På fredagar och lördagar har restaurangen även livemusik. 


– Våra gäster kommer från företag över hela Uppsala - både mindre firmor och myndigheter. Vi är vana att hantera större grupper och många uppskattar att det går att få besöket mot faktura. 


Det märks på besöksantalet att konceptet är framgångsrikt. Trots att det finns 275 sittplatser i restaurangen får den som vill äta lunch räkna med en stund i kö för att komma fram. Rekordet i antal gäster togs på Valborg då totalt 786 personer åt italienskt.


– Det blir populärt eftersom vi har bra kvalité på allt vi gör och vi tänker på att det ska finnas något för alla. När föräldrarna till avnjuta en Linguine del Cardianale med saffran och vitt vin kan barnen äta pannkakor, som de oftast tycker bättre om, avslutar Yuri. 

2017-11-06
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies