144082-Fru-Petersens-Cafe2
144082-Fru-Petersens-Cafe1
144082-Fru-Petersens-Cafe2
144082-Fru-Petersens-Cafe1

Populärt café på Bornholm i antik miljö

I över 70 år bedrevs skolverksamhet i det pittoreska huset i Østermarie på Bornholm. Med några års satsning på en antikhandel inryms i den över hundra år gamla byggnaden i dag ett populärt café.

Huset har en lång och gedigen historia. Det byggdes 1908 för att bli Østermaries nya kyrkskola med Jungfru Maria som skyddsängel, vilket är tydligt med den stora tavlan i huset föreställande helgonet. Skolan drevs ända fram till 1960-talet då det i stället blev en skola anpassad för handikappade barn och unga vuxna.
– Den verksamheten höll på fram till 1980 då huset övergick i privat ägo och en populär antikhandel öppnades här. När fru Petersen köpte byggnaden för snart 20 år sedan var det många som sa att hon borde öppna ett café eftersom de tyckte att det var en så mysig och spännande miljö här, berättar Kit Wisweh som i dag tillsammans med sin man Søren driver Fru Petersens Café i Østermarie på Bornholm.


Och så blev det. Kit slog upp dörrarna till sitt café som snabbt blev ett populärt fikaställe. De gamla möblerna som caféet är inrett med fungerar lika bra som bord för fikagäster som för museum för dess historia. Ett stort antal möbler av olika slag, gamla husgeråd och antika köksredskap finns i en utställning i anslutning till caféet att beskåda för den intresserade.
– Vi har gäster i alla åldrar här, såväl lokalbor som turister. Många av de äldre kommer just för att titta på antikviteterna och kanske minnas vissa av sakerna och läsa om dem i böckerna som också finns där. Vissa tar även med sina barnbarn och även barnfamiljerna själva och yngre personer kommer för den stora trädgårdens och för matens skull, säger Kit.


Hon håller öppet hela sommarsäsongen. De sex anställda hjälper henne med såväl de klassiska danska rätterna som det traditionella kakbordet, en specialitet som går hand i hand med det gamla husets tema. Även hennes man, som till vardags arbetar i Köpenhamn, hjälper till med ruljangsen de dagar han är hemma på ön.
– Kakbordet är som en stor kakbuffé med bakverk som bakats utifrån gamla recept, det brukar vara väldigt populärt. Vi erbjuder även klassisk dansk lunch på dagarna med maträtter som exempelvis stekt salt sill med bornholmsk senap till eller stekt fläsk som tillagas på ett speciellt danskt sätt och är lika klassiskt i Danmark som fläsk med löksås är i Sverige, förklarar Kit, som vet med sig att hon även har en hel del svenska gäster.

2014-06-16
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies