126047.vackstanas.1
126047.vackstanas.2
126047.vackstanas.1
126047.vackstanas.2

Skola och konferens under samma tak

En bit utanför Södertälje, vackert beläget vid sjön Vällingen, ligger Vackstanäsgymnasiet. Här kombineras skola och internat med konferensverksamhet för företag på Vackstanäs kursgård.

På Vackstanäsgymnasiet går cirka 220 elever på något av de yrkesförberedande program som finns här för att bli exempelvis bagare, kock eller personlig tränare. Här finns också ett högskoleförberedande program för blivande textildesigners. Från och med nästa höst kommer man även kunna läsa naturbruksprogrammet här med inriktning mot odling och trädgårdsdesign.
– Den här nya utbildningen passar bra ihop med våra andra program. Dessutom har vi 140 hektar mark som tidigare varit uppodlad, så det finns en stor yta att utnyttja, säger rektor Stefan Ruocco.
Dessutom finns på Vackstanäs en fristående fyraårig särskoledel på gymnasienivå som inriktar sig mot kost, matlagning och skötsel av idrottsanläggningar.
– Just denna kombination av utbildningar som vi har gör att stämningen på skolan blir både familjär och ansvarstagande. Här accepteras olikheter och man hjälper varandra, tillägger Stefan.
Drygt en fjärdedel av gymnasiets elever kommer långväga ifrån och bor därför kvar på skolans internat under veckorna.

Som om skolan i sig inte skulle vara tillräcklig finns här även en kursgård för företagskonferenser med en kapacitet på 100 inackorderade gäster under skollov. Övrig tid får man plats med 15–25 personer. Hittills har exempelvis företag som Saab, Scania och Lantmännen lockats hit av anläggningens genuina utbud.
– På skolan serverar vi alltid högklassig mat som våra konferensgäster även får ta del av när de kommer. I köket finns fyra proffsiga kockar som lagar framför allt svensk husmanskost uppiffad av utländska influenser, säger Stefan.

2012-12-18
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies