125085.ekebygymn.bild1
125085.ekebygymn.bild2
125085.ekebygymn.bild3
125085.ekebygymn.bild4
125085.ekebygymn.bild1
125085.ekebygymn.bild2
125085.ekebygymn.bild3
125085.ekebygymn.bild4

Skolan som gör allt på riktigt

Att gå en praktisk utbildning på gymnasiet bör innebära en bra förberedelse för yrkeslivet. På Ekebygymnasiet i Uppsala har man tagit fasta på det och låter eleverna göra saker på riktigt redan under skoltid.


På Ekebygymnasiet finns fyra olika program. Det största är restaurang- och livsmedelsprogrammet där eleverna får prova på allt ifrån bageri, chark och kök till servering. Andra året väljer man sedan inriktning. Allt sker på riktigt hela tiden – kakorna, korven och kotletterna som eleverna producerar säljs i den egna butiken och det är eleverna som lagar mat och serverar i restaurangen och skolmatsalen.
– Att eleverna får fungera i en yrkesroll och laga mat till sina kamrater och lärare bidrar till den goda stämningen på skolan. Det är också många utifrån som handlar i butiken och äter en prisvärd restauranglunch, säger Ingrid Jonsson, rektor på skolan.

Andra program på skolan är el- och energiprogrammet, hantverksprogrammet med inriktning florist samt hotell- och turismprogrammet. Det senare hörde förr ihop med restaurang. Men sedan Gy 2011 (gymnasieskolans senaste utbildningsreform) kom är det ett fristående program som har större fokus på just hotelldelen. Även här får eleverna praktisera sina kunskaper i yrkeslivet redan inom skolans ram.
– Företag kan boka sina konferenser här och själva välja vad som ska ingå. Vi har en lokal till det där eleverna själva får ordna med allt som krävs. Maten beställs från elever som går restaurang- och livsmedelsprogrammet, vilket leder till ett samarbete där alla program är lika viktiga för resultatet. Vi brukar säga att vi på Ekeby är duktiga tillsammans, säger Ingrid.

Många elever som börjar på skolan väljer ett praktiskt program för att få arbeta med händerna men ändå ha möjligheten att läsa vidare senare i livet. Ingrid påpekar dock att bara för att man väljer till exempel kockinriktning handlar det inte om att laga mat hela dagarna.
– Det är lika viktigt att kunna skriva rapporter och visa att man kan näringslära och hygien. Under hösten har skolan startat ett projekt som går ut på att arbeta med språket i alla ämnen, inte bara i svenskan. Varje ämne har sitt fackspråk och sina texttyper som eleverna måste lära sig att läsa och skriva för att fungera i såväl yrket som i samhället i framtiden.

Som på alla praktiska program är en stor del av utbildningen utlagd på branschens olika företag. Några elever får även möjlighet att göra sin praktik utomlands, då skolan har ett bra samarbete med platser i flera olika länder. Då följer alltid en lärare med till att börja med för att se till att allt fungerar som det ska.

Även som vuxen kan man utbilda sig på Ekeby genom att gå en hel yrkesutbildning eller en enstaka kurs på kvällen. Kockutbildningen är två eller tre terminer beroende på inriktning och bartenderutbildningen är en termin. Båda utbildningarna ger en mycket bra grund för arbetslivet och för fortsatta studier inom restaurangområdet.
– På kvällstid erbjuder vi i höst en enstaka kurs i bageri. Den har blivit mycket efterfrågad så vi fortsätter nog med några kvällskurser inom den sektorn till våren, tror Ingrid.

Ekebygymnasiet i korthet
Yrkesutbildningar som ofta leder vidare till jobb.
Goda kontakter med näringslivet – inte bara i Uppsala.
Praktiskt lärande ute i på riktiga arbetsplatser.
Kompetenta lärare med yrkeserfarenhet och goda branschkunskaper.
Moderna och professionellt utrustade utbildningslokaler.
Restaurang och butik för gäster utifrån.
Allting i en trygg och trivsam miljö med god stämning.


Skolans program:
Hantverksprogrammet – Florist
Restaurang- och livsmedel
Hotell- och turism
El- och energi
Ekeby Vux inom restaurang och servering/bar

2012-10-31
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies