134019_akka_fisk_vilt

Smak och tradition från norr

När ägaren till Skogalids Fisk & Vilt i Arjeplog drog sig tillbaka var det meningen att någon på orten skulle ta över. Men ingen vågade på grund av den ekonomiska risk som det innebar. Däremot gjorde lulebon Gösta Norman det. ”Av födseln och av ohejdad vana är jag lite tokig”, säger mannen som valt att föra vidare den samiska traditionen med att torrsalta, grava, röka och torka.

När Gösta Norman hoppade på tåget var det med en lätt romantiserad syn på företagandet och verksamheten.
– Då såg jag bara framför mig soliga dagar när kåtan ryker och jag går och passar med en kopp kaffe i handen, erkänner han och ler.
Den nyblivna företagaren blev snabbt varse om att Akka Fisk & Vilt, som verksamheten döptes om till, endast kunde byggas med hjälp av hårt arbete.
– Det är som att släpa sig nedför en storbacke, ”vad har jag ställt till med?”, skrattar Gösta.
Men nog har det gått bra, Akka Fisk & Vilt har varit igång i tre år till kundkretsens stora glädje. De kunskaper som Gösta förvärvat under sin vistelse i Arjeplogsfjällen har gett resultat. Namnet Akka kommer från den samiska mytologin om tre gudinnor som representerar visdom och skönhet. Akka är också namnet på familjens kloka gumma som var ansvarig för kåtan och elden. Hon behärskade även den ädla konsten att röka och torka kött och fisk.

Att kött- och fiskhanteringen är en konst råder det inget tvivel om. Det är en välutvecklad känsla som ligger bakom de smaksensationer som skapas på Akka Fisk & Vilt. Här är kvalitet bara förnamnet och det närproducerade en självklarhet. Gösta röker, gravar och torkar kött och fisk som levereras av Norrbottens samer, jägare, fiskodlare och bönder. Bland annat erbjuder han kallrökt regnbågslax, ren och älg. Här lägger man tid på kryddning och hantering av råvarorna, något som tillsammans med den friska, norrländska luften åstadkommer särdeles utsökta smaker. Här snålar man inte på dillen när den vilda laxen gravas – flera kilo dill går åt till en sats. Det är tydligt att Gösta ser sitt yrke som ett hantverk och arbetsglädjen går närmast att ta på.
– Jag ser gärna det kött och fisk som produceras här på var mans bord. Det ska inte vara något exklusivt för alla som uppskattar det ursprungliga och de samiska produkterna, säger han.

Hygienen är givetvis viktigt i en sådan här verksamhet. Akka Fisk & Vilt är en livsmedelsgodkänd anläggning och Gösta jämför dess hygiennivå med en steril infektionsklinik.
– Det ska inte kunna komma in folk härs och tvärs, det är bara jag som är här när produktionen är igång, säger han bestämt.

2013-08-27
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies