166022 RT

Smaksätter stockholmarnas thaimat

Vi svenskar älskar thailändsk mat och blir allt mer intresserade av att laga maten i våra egna kök. Till Raan Thai i Blackeberg kommer kunder från hela Stockholm för att handla genuina varor från Thailand och andra sydostasiatiska länder.

Butiken Raan Thai vid Blackebergs torg är ensam i västerort om att ha ett så omfattande sortiment av thailändska, japanska, kinesiska och indonesiska varor. Från början var detta en hälsokostbutik, men nu består sortimentet till 80 procent av livsmedel, menar Meentra Naichaiyaphum har drivit butiken i tre år tillsammans med Magnus Persson och Duang Kamol.


På de välfyllda hyllorna står förpackningar innehållande allt från nudlar, ris och snacks, till kryddor, delikatesser och exotiska drycker. I frysdiskarna hittar man kött, fisk och andra specialiteter. 


166022 RT0


Grönsakerna importeras direkt från Thailand vilket är ovanligt bland Stockholms övriga thaibutiker. I Raan Thais generösa sortiment finns bland annat den illaluktande frukten durian som trots den fruktansvärda stanken är omåttligt populär. 


– Den kommer på tisdagarna och är slut nästan direkt, ler Meentra. 


Något som kanske är lyckosamt med tanke på att frukten i många länder är förbjuden på allmän plats. 


Butiken är mycket populär bland vegetarianer och veganer. 


– I stora delar av Asien äter man aldrig kött och därför finns ett stort utbud av vegetariska varor, berättar Meentra. 


I frysdisken finns bland annat något som hon kallar för ”veganska räkor”, som ser ut som vanliga räkor med smakar, enligt Meentra, mycket godare. 


Rissortimentet är rikt och färgglatt. Här finns traditionellt vitt ris men också svart och rött. 


– Det svarta riset innehåller i princip inget socker och är därför mycket nyttigare än vitt ris. Det röda riset bidrar till att sänka kolesterolhalten i blodet, berättar Meentra. 


166022 RT1


Kunderna ber henne ofta om råd. Och eftersom det är lite lugnare här än inne i stan vågar människor ställa frågor. 


Det märks att Meentra tycker att det är roligt att prata med sina kunder och delar gladeligen med sig av en mängd tips.


– Många tror till exempel att man bara går att äta bladen på koriandern, men roten och fröna är egentligen det bästa på växten, förklarar hon.


Ingefära är en annan produkt som hon gärna pratar om.


– Det är så nyttigt och kan användas på väldigt många sätt, säger Meentra. 


Precis som så mycket annat i det rika sortimentet är ingefäran både hälsokost och mat på samma gång.


– Mat är medicin, skrattar Meentra. 

2016-12-01
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies