144118-fredriksson

Spännande smakupplevelser man gärna delar

Mona och Christer Fredriksson har alltid haft ett stort matintresse och ätit sig igenom många av världens smaker. Till slut fastnade duon för Ölands fina råvaror. ”Vi upptäckte att det fanns så mycket fin frukt i trädgårdarna som ingen tog hand om, och till en skördefest bestämde vi oss för att göra marmelader. Dessa tog slut direkt”, säger Christer.

Fredrikssons är ett par mitt i livet som har gjort karriär, lagt in övertidstimmarna och börjat fundera på om det är allt de vill ha ut av livet.
– Vi har alltid rest mycket kors och tvärs. Maten har alltid stått i centrum och har varit en genväg för oss att förstå människors identitet och kultur. Och vi har upplevt det genuina, den läckra maten tillagad utan tillsatser med en stor nypa kärlek och ofta småskaligt. Vi har sett hur livet ofta har kretsat kring maten och dess förmåga att skapa ett gott umgänge människor i mellan. Där vill vi vara. I centrum för att skapa genvägar till ett gott umgänge, säger Christer.


Paret har låtit sig inspireras, tagit hem idéerna och börjat experimentera med att hitta en läcker twist på klassiska recept. Eftersom det finns mycket fantastisk frukt på soliga Öland började de med att utveckla läckra marmelader. Allt gjort på ett medvetet sätt utan kompromisser.
– Det är genuint mathantverk med traditionella recept och metoder med ärliga råvaror utan konserveringsmedel och essenser. Inga konstigheter! försäkrar en engagerad Mona.


Framgångarna har inte väntat på sig. I dag har de två egna konceptbutiker, Smakglädje, som både finns på Sollidens Slott på Öland och i Kalmar. Dessutom har paret blivit utvalda att leverera till Nobelmiddagens Night Cup (två år i rad!) och får fantastisk respons från mat- och smakkunniga livsnjutare såväl som från toppkrögare och årets kockar. Christer är även direktör för Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi och vill gärna slå ett slag för den regionala maten.
– Vi levererar till både slott och koja, och det är vi glada för! Stärkta av framgångarna har vi beslutat oss för att börja använda vårt stora kunnande inom fruktförädling till nya områden med en tydlig Fredrikssons twist, säger Christer.


Exempelvis kan det bestå i att en pumpamarmelad spetsas med whisky, att hallonmarmeladen får en touch av lakritsrot och att äppelgelén kantas av rosépeppar och calvados. Nyfikenhet på nya produkter, härliga smaker och goda smakupplevelser kort och gott.
– Vår idé är att utifrån tydliga säsongsteman ta fram läckra och genuina matkoncept som blir en genväg till ett gott umgänge människor emellan. Dessa finns hos utvalda återförsäljare så håll utkik!

2014-06-16
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies