125130_Restaurang-Lingon

Svenskt när familjen Lingon står för menyn

Svensk mat och svenska smaker är det som gäller när familjeägda Restaurang Lingon får bestämma maten. I de robusta 1700-talslokalerna är matglädjen ständigt närvarande och småskaligheten – restaurangen har 50 platser - gör att maten alltid är fräsch. Här rullas inga julbordsköttbullar i juni.

– Nä, vi rullar köttbullarna varje dag i stället, konstaterar Lingons kock och matkreatör Christian Karlström som när vi nuddar vid julbordstemat avslöjar att årets julbord kan sammanfattas med två ord: traditionellt och hemlagat.
– Det smakar som hemma, säger Brittmarie Uddfalk som har drivit restaurangen tillsammans med Lasse Uddfalk och Christian Karlström sedan 2001.
I år kommer Restaurang Lingon, som blivit utnämnd till Krogarnas Krog av konkurrenterna och Läsarnas Krog i UNT, till och med att luta sin egen fisk. Bara en sådan sak. Det närproducerade har en viktig roll i matlagningen, vare sig det handlar om julbord, lunch eller middag. Köksmästare Jens Kvisler är expert på att nosa upp de allra bästa råvarorna.
– Vi köper ofta hela djur från Finnsta Gård och använder allt på djuret – gör leverpastej, tillagar tungan och så vidare, berättar Christian.
– Det är också av respekt för djuret, tillägger Brittmarie.

Restaurang Lingons uteservering Bakgården är ett kapital för sig. Den är en riktig oas för Uppsalaborna och omåttligt populär, något som har inneburit att uteserveringssäsongen förlängts varje år. Parasollen som restaurangen investerat i gör att det är möjligt att sitta här i princip oavsett väder.
– Och vi ligger på privat mark, så vi måste inte plocka ner vid ett visst datum som restauranger på kommunalägd mark. Vi har serveringstillstånd året runt, förklarar Lasse Uddfalk.
Detta tar Restaurang Lingon vara på bland annat genom att sätta ut lyktor och gasolvärmare och erbjuda gästerna fårfällar och filtar under julbordstider. Att dricka glögg och äta pepparkakor utomhus är smått magiskt och en skarp kontrast till sommarhänget på serveringen.
– Vi har jippon lite titt som tätt och speciellt under vintern, svenskar sitter gärna ute då, har en jacka och en Irish coffee så funkar det. Och under den tidiga våren när det är vindstilla och solen gassar in, då är det mycket folk, berättar Lasse.


Tänkvärt från personalen på Lingon
”Kliv upp ett steg från det billigaste på vinlistan. Även den icke vinintresserade kan få upp ögonen för någon finare druva till biffen.”

”Välstekt kött tar lång tid. Prova i stället medium rare, det går fortare och kanske rent av leder till att du börjar uppskatta bra kött på riktigt.”

”Om maten eller drycken inte är till belåtenhet, säg till på en gång! Det är nämligen mycket enklare att fixa till eller byta ut en rätt som inte redan är uppäten.

”Tro mig, du långt ifrån den första som skojar om att det är "fel på mitt glas för att det tar slut så fort!”
”Har ni tänkt dela på notan? Snacka då ihop er innan det är dags att betala så slipper det ta extra lång tid. För ärligt talat, betalningen är väl inte kvällens höjdpunkt?”

”Den pinsamma tystnad som kan uppstå vid avdukning är lika obekväm för oss som serverar som för er. Fortsätt i stället att prata, vi måste ju också ha något att skvallra om efter service.”

”Det är förbjudet att hångla på lokal. Punkt slut! Vi och många till tycker inte att det passar sig med gäster som gräver efter sin partners uppätna dessert med tungan samtidigt som man försöker avnjuta en trevlig måltid. En diskret kyss däremot efter en romantisk middag är i stället nästan ett krav.

2012-11-05
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies