154074 RK

Till enkelhetens lov i Gamla Stan

I hjärtat av Gamla Stan, endast ett stenkast från tunnelbanestationen ligger gemytliga Restaurang Kryp In. Här värnar krögaren, Jesper Zällh om svensk mattradition med fokus på rena smaker och råvaror av högsta kvalitet.

På Prästgatan 17, bara en kort promenad upp längs Tyska brinken från Mälartorget hittar du lilla Restaurang Kryp In. Här trivs en skön blandning lokala stamgäster, stockholmare från andra delar av stan och turister.
   – När man väl hittat till Kryp In kommer man tillbaka, skrattar Jesper Zällh och berättar om amerikanen som förra veckan kom in och åt för tolfte gången.

Jesper är inte ny på Kryp In. Han var anställd här i ett par år innan han började på Hotel Radisson Blu i Uppsala vars restaurang var nyöppnad och där han efter några månader blev kökschef och senare även dessertchef. Nu uppskattar han att återigen arbeta i det mindre formatet.
   – Målet med mitt arbete är att göra andra glada och det är härligt att se folk gå härifrån mätta och med ett leende på läpparna, säger han.

En snabb titt på menyn vittnar om Jespers kärlek till vår svenska matlagningskonst. Samtliga rätter är baserade på råvaror unika för det nordiska köket.
   – Storsäljaren och favoriten som stått sig i alla år är vår renrostbiff som serveras med bland annat västerbottenpuré och soltorkade lingon, berättar Jesper.

Ren återfinns även på förrättssidan i form av souvas, en traditionell samisk rätt som Jesper gjort sin egen tolkning av genom att servera det rökta renköttet tillsammans med ramslökspesto, syltade svartrötter och ost från Almnäs Bruk.
   – Det viktiga i min matlagning är att man inte överkryddar våra fina råvaror, säger Jesper som tycker att hans främsta uppgift är att få de naturliga smakerna att framträda ännu starkare.

Ambitionen är att menyn ska följa årstiderna och bytas ut fyra gånger per år. Då och då planerar Jesper att komplettera menyn med tillfälliga gästspel. Att överraska och utvecklas är viktigt för en restaurang menar han.

Kryp In erbjuder även ett ambitiöst och noga utvalt sortiment av viner och för de allt fler som gärna väljer alkoholfritt finns ett spännande utbud av ekologisk och rättvisemärkt läsk.
   – Vi har bland annat en blåbärsläsk som smakar som kolsyrad hemgjord saft – helt utan tillsatser, utbrister Jesper lyriskt.

Den lilla restaurangen utökas under den varma delen av året med en mysig uteservering. Här tillämpas drop in och du är varmt välkommen att stanna till när som helst. För ett bord inomhus rekommenderar Jesper att du bokar per telefon minst några dagar i förväg.

2015-06-08
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies